Нацгвардията обстреля автобус с миньори в Луганска област

Автобус с миньори се озова под артилерийски обстрел в Червонопартизанск Луганска област, предаде ИТАР-ТАСС.

„На 10 юли около 17:40 местно време под артилерийски обстрел попадна служебният автобус на рудника «Червони партизан». Миньорите се връщали от работа. Очевидци твърдят, че нападението станало край въздухоподаващата тръба на рудника. В резултат на взрив от мина, автобусът буквално бил разкъсан на две. Има 15 ранени и 5 убити“, съобщи източник от пресслужбата на „Донбаска горивно-енергийна компания“, която е част промишления холдинг „Систем Капитал Мениджмънт“, чийто акционер е олигархът Ринат Ахметов. За компанията работят на 140 хил. души.

Напомняме, че преди дни, когато опълченците оставяха Славянск и Краматорск, а украинската армия започна да подготвя поредното настъпление на Луганск и Донецк, олигархът Ринат Ахметов се обяви против военната спецоперация в Донбас и призова враждуващите страни да намерят мирно решение. „Донбас не бива да се бомбардира. Не бива да се рушат градове, селища, да се разрушава инфраструктурата, но най-важното е да не се допусне да загиват и страдат хората. Донецк е столица на Донбас, а Донбас е символ на труда. Затова още веднъж искам да заявя: Не трябва да се бомбардира Донецк“, заяви тогава Ахметов.

„Друг път няма. Помнете ми думите – всичко ще завърши с преговори, с мир. Но ми кажете кой ще върне на майките децата им, кой ще върне мъжете на жените им, кой ще върне на децата бащите им?“, се обърна тогава към украинската армия Ахметов преди дни. В отговор на това, от украинския Съвет за национална сигурност и отбрана и Нацгвардията категорично заявиха, че Киев няма намерение да нанася авиационен удар по Донецк…

Напомняме, че от 5 юли до днес, украински войски продължават да обсаждат Донецк и Луганск.