НАТО увеличава отбранителните разходи с $3 млрд.

Страните-членки на НАТО през 2015 г. „за първи път увеличиха военните си бюджети с 0,6%“. Това съобщи в понеделник генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в навечерието на срещата между министрите на отбраната на страните в Организацията на 14-15 юни в Брюксел, предаде ТАСС.

„Днес имам добра новина. От края на Студената война страните от НАТО за първи път увеличиха военните си бюджети през 2015 г. с 0,6 %. През 2016 г. тази цифра ще нарасне до 1,5 %, което е приблизително около 3 млрд. долара“, каза той. „Най-накрая ние започнахме да се движим в правилната посока“, счита Столтенберг.

„Като цяло картината е смесена. Някои съюзници харчат повече, а други по-малко. САЩ харчат 3 % от БВП за отбрана. Великобритания, Естония и Полша – над 2 %. Има и страни обаче, които харчат по-малко от 2 %. Очаквам, че всички държави-членки на НАТО ще изпълнят решението на срещата на върха в Уелс (през септември 2014 г.), ще прекратят съкращаването на военните си разходи и ще ги доведат до ниво от 2 % от БВП“, уточни той.

„2% е честен процент, който ще позволи справедливо да се разпределят разходите за отбрана“, счита Столтенберг.

НАТО редовно твърди, че увеличаването на военните разходи на алианса е свързано с увеличаването на аналогичните показатели в Русия. Те обаче не споменават, че сумарните военни разходи на Организацията днес надвишават военния бюджет на Русия около 10 пъти. Основен привърженик на разширяването на разходите за отбрана на НАТО са САЩ. Вашингтон настоява европейските страни да притежават нови видове оръжие, един от основните производители на които е американският военнопромишлен комплекс.