НАТО спешно обсъжда секретен документ

Една от темите, които ще обсъдят министрите на външните работи от страните членки на НАТО, е ядрената стратегия на Русия, съобщава „Дойче веле”. Това ще се случи за пръв път от много години на срещата им през идната седмица. В основата на дебатите ще залегне секретен документ, подготвен от ръководството на алианса пише livenews.bg

„Ние сме много разтревожени от ядрената стратегия на Русия. Ядреното оръжие играе важна роля в новата руска стратегия, в т.н. хибридна война”, цитира изданието един от дипломатите.

Според анализаторите, в алианса смятат да анализират как президентът Владимир Путин ще използва ядреното оръжие в новото противопоставяне със западния свят, докъде се простират силите на ядрените възможности на Москва и какви действия трябва да предприеме НАТО на този фон.

По време на речта си на 16 юни на международния военно-технически форум „Армия-2015” Владимир Путин обяви, че „през тази година състава на ядрените сили ще попълнят над 40 нови междуконтинентални балистични ракети, които ще са в състояние да преодоляват всичко, дори и технически най-съвършените системи на ПРО”.