Заради конфликта в Украйна, НАТО разполага войски у нас

Заради конфликта в Украйна НАТО ще установи свой многонационален контингент в България и настоява страната да спази поетия ангажимент и да увеличи парите за отбрана. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев на брифинг след срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е на посещение у нас.

“Ще установим командно-контролни елементи в три страни – Полша, Румъния и България, като идеята е тези звена да свързват националните сили с тези на НАТО. “Това ще е трайно присъствие на НАТО в България, което ще е важно”, посочи от своя страна Столтенберг.

Според него всички виждат нуждата от присъствието на НАТО в България и в другите страни заради конфликта в Украйна. По думите му това предполага повече въоръжени сили на място, които да участва в учения и маневри, както и повече военно морски съдове. Столтенберг увери, че това е защитна мярка и е част от колективната отбрана на Алианса.

“На Юг има терор – в Ирак и Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на Изток с Русия, която се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим”, заяви генералният секретар на НАТО.

Той призова България да изпълни ангажимента си, който пое по време на срещата на Алианса в Уелс миналата година, и да увеличи средствата за отбрана до 2% от БВП на страната. От своя страна Росен Плевнелиев съобщи, че очаква в рамките на годината бюджетът да бъде актуализиран.

“Да инвестираме в отбрана е предизвикателство пред нас, защото винаги е хубаво да похарчим парите за нещо друго, но е важна сигурността и ето защо е много важно всички държави да изпълняват обещанията си, а именно да спрем намаляването на парите за отбрана и да започнем да ги увеличаваме, получих уверения по време на срещите си днес, че това ще стане”, коментира Столтенберг.

Въпреки поетия ангажимент, България не само че не увеличи разходите за отбрана, но и ги намали с около 60 млн. лева. В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности.

“Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в държавата, свръхдефицит и фалит на четвъртата по големина банка, не позволи за бюджета в 2015 г. да бъдат отделени пари колкото за 2014 година. Също така очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума”, каза държавният глава.

Плевнелиев подчерта още, че България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване. “Това е приоритет и на правителството, на президента, и на парламента да намалим въоръжението от един доставчик, това е национален приоритет”, обясни още той.

Според него има начини страната ни да получи помощ от НАТО за превъоръжаването на армията ни, така че тя да стане модерна и съвместима с останалите членки на Алианса. “НАТО не е инвеститор, България обаче ще търси сътрудничество с другите държани. Имаме прекрасно сътрудничество със САЩ, но ще търсим и други партньори”, допълни президентът./ bgnews.me

По материали на в. Банкер

Същевременно в София се проведе протестна акция срещу посещението на генералния секретар на НАТО

Виж повече тук: https://rusofili.bg/%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89/