НАТО призова РФ „да прекрати ударите срещу умерената опозиция“

Съветът на НАТО призова РФ „незабавно да прекрати ударите срещу умерената опозиция“ в Сирия. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление на Северноатлантическия съвет на ниво постоянни представители на 28-те страни от алианса в Брюксел след състоялото се там извънредно заседание за Сирия, свикано по искане на Турция, предаде ТАСС.

„Северноатлантическият съвет се срещна днес, за да проведе консултации за потенциалните последствия от последните опасни руски военни действия в и около Сирия“, се казва в изявлението.

„Съюзниците изразиха дълбока загриженост във връзка с руските военни действия в Сирия, и по-специално от ударите на руските ВКС в Хама, Хомс и Идлиб“, се казва още в изявлението. В него също така се твърди, че те „не са били насочени срещу терористичната организация „Ислямска дъргава“ (ИД).

„Съюзниците призовават Русия незабавно да прекрати ударите над сирийската опозиция“, както и „да съсредоточи усилията си върху борбата срещу ИД и да предложи решение на конфликта чрез политически преход на властта“.

НАТО счита, че „руските военни действия са достигнали по-опасно ниво на 3 и 4 октомври в резултат на активността на самолетите Су-24 и Су-30 в региона Хатай“.