НАТО и Русия си говориха за „намаляване на опасността“

НАТО и Русия днес са провели разговори на високо равнище относно намаляване на опасността и увеличаване на прозрачността, за да бъдат избегнати всякакви недоразумения, след редица на косъм избегнати опасности. Това се посочва в изявление на НАТО, цитирано от „Франс прес”.

След като НАТО се впусна в най-усилената подготовка от края на Студената война, за да се противопостави на по-агресивната Русия след анексирането на Крим, се случиха поредица от инциденти в Балтийско и Черно море с участието на кораби и самолети.

„Като част от нашия продължаващ диалог с Русия, заместник генералният секретар на НАТО, посланик Александър Вершбоу, се срещна с посланика на Руската федерация, Александър Грушко”, се посочва в изявлението на алианса, като се допълва, че двамата са обсъдили начините за увеличаване на прозрачността и намаляването на опасностите.

Държавните ръководители на страните членки на НАТО се споразумяха на срещата на върха през юли във Варшава да засилят присъствието в балтийските страни – Литва, Латвия и Естония, плюс Полша, за да успокоят бившите сателити на Москва от съветската ера, разтревожени от намесата на Русия в Украйна.

В изявлението на НАТО се уточнява, че Вершбоу е казал на Грушко, че алиансът бил готов да продължи диалога, но нямало да има в противен случай никаква промяна към Русия.

„Нашето практическо сътрудничество остава блокирано след агресивните действия на Русия срещу Украйна”, подчертава НАТО и допълва: „Същевременно ние решихме да запазим каналите за политически диалог отворени.”

В изявлението се добавя, че шефът на НАТО Йенс Столтенберг „очаква обсъждането на тези въпроси и следващите стъпки с руския външен министър Сергей Лавров в близко бъдеще”.

Източник: http://www.moreto.net/