НАРОДИТЕ СРЕЩУ КОРПОРАЦИИТЕ

На 11 октомври 2014 г. /събота от 16.00 ч./ България се включва в двете световни събития:
Глобален протест срещу Фракинга: http://www.globalfrackdown.org/
и Европейски протест срещу TTIP-CETA-TISA: http://www.stop-ttip-ceta-tisa.eu/en/

Да спрем TTIP-CETA-TISA – да спрем властта на корпорациите!

ПОДПИШИ петицията: http://stop-ttip.org/balgarski/

Зад закрити врати, в дълбока секретност, САЩ и ЕС кроят търговско споразумение наречено Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Еврокомисията е дала мандат за сделка, която заобикаля волята на гражданите и поставя тайни арбитражни трибунали над националните закони.

За наш срам, нашите правителства подкрепят безрезервно договор, чието съдържание дори не знаят.

Опасенията, базирани на ефектите от други подобни споразумения, са че с ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качество на храните; ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве, включително съдържащи ГМО; ще се преодолее отхвърлянето на споразумението за авторските права АКТА, извършено от европейските правителства под бурния натиск на гражданите; ще загуби значение мораториумът върху фракинга.

СЕТА е търговско споразумение между ЕС и Канада, което носи същите заплахи! Подписано преди дни, но все още не ратифицирано и имаме възможност да го спрем.

Заедно с Европа, ние – граждани, еколози, потребители, синдикални членове, предприемачи, лекари, журналисти и др. можем да победим този опит на големите корпорации да заграбят власт.

ЗА чиста вода и природа без ФРАКИНГ!

ФРАКИНГЪТ e доказано пагубна за природата и хората технология, която се прилага от големите нефто- и газодобивни компании, единствено само с цел техните печалби. Поради тази причина на много места по света тя вече е забранена.

През 2012 г. България също прие ЗАБРАНА срещу поручването и добива на газ чрез фракинг, която на хартия забранява използването на всички неконвенционални технологии за проучване и добив на нефт и газ, но на практика не може да бъде приложена, тъй като все още няма:
– закон и подзаконова нормативна база,
– няма мониторинг,
– няма методология по която да се извършват проверките,
– няма кадри които да знаят какво и как проверяват, нито познават опасностите,
– няма техника за извършване на контрол върху сондажи нито в МИЕ, нито в МОСВ!

Благодарение на неуредената нормативна база и пропуските в законодателството, у нас вече има многобройни разрешителни за проучване на нефт и газ, на компании, които обявяват, че ще работят с технологии, които не са забранени, но с които на практика не биха могли да извършат проучванията и добива си – Овъргаз, Парк Плейс Енерджи, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ, Тотал, ОМВ, Репсол и др.

Така на практика, тези компании могат абсолютно безнаказано да нарушават Забраната без да има компетентен контролен орган, който да констатира това нарушение.

Ето защо настояваме за незабавно прекратяване на договорите сключени от МИЕ и анулиране на разрешенията дадени от МОСВ на фирмите, които е технологично невъзможно да работят без да приложат забранена технология!

На 11 октомври 2014 г. хора от цяла Европа ще излязат, за да кажат категорично НЕ на TTIP.
На 11 октомври 2014 г. хора от цял свят ще излязат за да кажат категорично НЕ на Фракинга.

ВКЛЮЧИ СЕ И ТИ!
Нека отстоим правото си на демократично общество и чиста природа като не позволим на интересите на частния корпоративен капитал да застават над закона и над нашите граждански права!

ЗА СОФИЯ: https://www.facebook.com/events/298373503694486/301561546709015/?notif_t=event_mall_reply
Шествие – Начало 16:00 ч. Сборен пункт – паметникът на „Патриарх Евтимий”. 16:30 ч. шествието ще тръгне по бул.”Патриарх Евтимий” до кръстовището на ул.”Георги С. Раковски” и ще продължи надясно по ул.”Георги С. Раковски” до сградата на Представителството на Европейската комисия, където ще направи кратка спирка. След това продължава по ул. Г.С.Раковски до ъгъла с ул.Славянска беседа”, пред сградата на МИЕТ.

ЗА ВАРНА: https://www.facebook.com/events/1491675247753789/
Протест – Начало 11:00 ч. Входът на Морската градина (до колоните)

ЗА ПЛОВДИВ: https://www.facebook.com/events/1477696812501382/
Протест – Начало 16:00 ч. На Копчетата (площад Стефан Стамболов)

ЗА ШУМЕН:https: //www.facebook.com/events/822290547823416/?fref=ts
Шествие – Начало 11:00 ч. Сборен пункт – паметникът на Тодор Колев. Крайна точка – площадът пред Театъра

ЗА ДОБРИЧ:
https://www.facebook.com/events/300897036779101/
Протест – Начало 10:00ч. Пред църквата Св. Георги

В РУМЪНИЯ:
https://www.facebook.com/events/1560415714177738/1562125180673458/?notif_t=plan_mall_activity

Събитието е (в София) инициирано от граждани и представители на граждански сдружения и неправителствени организации, занимаващи се с проблемите свързани с темите на протеста:
„ГИ за забрана проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване“ – https://www.facebook.com/groups/833255990041449/?fref=ts,
„За Земята“ – http://www.zazemiata.org/,
„Солидарна България“ – http://solidbul.eu/,
Социален център „Хаспел“ – http://xaspel.net/