Наришкин: Руското вето на трибунала за Boeing спаси репутацията на Съвета за сигурност на ООН

Решението на Русия да наложи вето на приемането на резолюция за създаването на трибунал за разследване на катастрофата на малайзийския Boeing в Украйна е спасило репутацията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви председателят на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин в статията си, публикувана в понеделник в „Российская газета“, предаде ТАСС.

„Руското вето, в действителност, спаси репутацията на Съвета за сигурност – в крайна сметка решението за такъв трибунал би било невярно и несправедливо“, отбеляза той.

Наришкин предположи също, че Съединените щати „вероятно сега ще налагат обсъждането в други, макар и не задължителни за изпълнение, формати“. „Именно Вашингтон е заинтересован в нестабилността, даваща на Съединените щати време за продължаването на старите и за начало на нови грабежи. Само заради това им е необходима нова шумотевица около катастрофата на Boeing, където отдавна е хвърлена сглобената от тях самите версия за причините“, подчерта председателят на Държавната дума.

По думите му, САЩ и в бъдеще ще продължават „да създават все нови и нови поводи за разпалване на антируските настроения в Европа“. „Дори Съветът за сигурност те се опитват да превърнат в площадка за своята пропаганда, която и без това вече е надминала всички възможни граници“, посочи Наришкин.

„А що се отнася до международния трибунал, то той ще се проведе веднъж по съвсем друг повод от този, който искат днешните поръчители. И някога наистина обективният и професионален съд ще отчете всички факти, включително и тези, за които писах днес. Ще има такъв трибунал, а не някакъв друг“, резюмира Наришкин.

Припомняме, че на 29 юли Съветът за сигурност на ООН не прие резолюцията за създаването на трибунал за разследване на виновните за катастрофата на Boeing. За документа, предложен от Малайзия в съавторство с редица други държави, гласуваха 11 страни-членове на СС, а три (Ангола, Венецуела и Китай) се въздържаха, което е достатъчно за одобряването на резолюцията. Русия обаче, се възползва от правото си да наложи вето и блокира приемането на документа. След резултатите от гласуването постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин заяви, че проектът на резолюцията е „лишен от каквато и да било правна и прецедентна основа“, а авторите на проекта са предпочели политико-пропагандистките цели пред практическите.