Наришкин призова САЩ да бъдат изключени от НАТО

Изключването на САЩ от НАТО не само ще укрепи сигурността на европейския континент. Такова мнение изрази говорителят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, съобщи РИА Новости.

„Преди две седмици на заседание на кръглата маса по въпросите за кризата на доверието в Европа аз под формата на шега предложих на нашите европейски партньори да изключат Съединените Американски Щати от блока на НАТО.

Но, както се казва, във всяка шега има определена доза истина. Аз съм сигурен, че подобна стъпка само би укрепила стабилността и безопасността на европейския континент”, подчерта Наришкин.

Той отбеляза също, че американските представители с правата на пълноправни членове заседават в редица европейски структури и оказват влияние при приемането на решения, касаещи съдбите на народи и държави, намиращи се на хиляди километри от САЩ.

„Не е ли време европейските държави да поемат съдбата на собствения си дом в свои ръце и да не прибягват вече до мечешките услуги на тези, които само провокират конфликти, сеят насилие, разруха, хуманитарни катастрофи и човешки жертви”, каза още говорителят на руския парламент.

Наришкин подчерта, че Русия е европейска държава. „Не може да не ни притеснява настъплението срещу международното право, настъплението срещу фундаменталните европейски ценности, и ние ще призоваваме своите европейски колеги да направят практически изводи от всичко това в името на мира и безопасността на нашия общ континент”, обобщи Наришкин.