Наришкин: Призивът на Обама за изолация на Русия търпи фиаско

Призивът на президента на САЩ Барак Обама за изолация на Русия търпи фиаско, европейците все по-често призоват да бъде сложен край на санкциите. Това заяви председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин, предаде РИА Новости.

„Очевидно е, че призивът на Обама за изолация на Русия търпи фиаско, неговите планове да сключи в последния си мандат като президент Трансатлантическото и Тихоокеанското споразумения срещат противодействие и все по-силно се чуват гласовете на европейците, призоваващи да се сложи край на санкционната епопея“, се казва в статията на Наришкин, която ще бъде публикувана н понеделник в „Российская газета“.

По думите на председателя на Държавната дума, „въпреки че ЕС отново удължи срока на действие на санкциите срещу Русия, а Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие поредната „дежурна“ резолюция за продължаване на дискриминацията на нашите парламентаристи, съпротивата срещу санкционната политика в самите европейски страни нараства“.

„Причината за това е добре известна на всички: за континента няма полза от нея – само вреда“, поясни Наришкин.  Той допълни също така, че на западните власти е все по-трудно да докажат необходимостта от конфронтация с Русия и опитите за нейната изолация.

„Хората виждат с очите си странните резултати от тази политика. Загуба на 2 млн. работни места и 100 млрд. евро загуби за ЕС – цифри, едновременно оповестени от централните вестници на няколко европейски страни точно в момента, когато започна шумотевицата около запора на нашата собственост в чужбина“, се казва още в статията.