Наришкин: В стремежа си да отслабят Русия, „отвъдокеанските дейци“ се престараха

Външният икономически и пропагандистки натиск върху Русия доведе до разединение в самия Европейски съюз, счита председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, предаде РИА Новости.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха заради ситуацията в Украйна. ЕС и САЩ от санкции срещу отделни физически лица и компании преминаха към приемането на мерки срещу цели сектори на руската икономика. В отговор Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страните, въвели санкции срещу нея: САЩ, държавите от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия, припомня агенцията.

„Ние виждаме, външният натиск, както икономическият, така и пропагандисткият натиск върху Русия, продължава. Но, стараейки се да ни отслабят, отвъдокеанските дейци явно са се престарали, те вече подкопават основите на целия западен свят: техните собствени анализатори предричат например, съществено отслабване на сътрудничеството между ЕС и САЩ, а Великобритания, готвейки се за референдум за бъдещото й членство в Евросъюза, предяви на официален Брюксел редица изисквания, които могат критично да променят характера на целия този интеграционен проект. Например, поради връщането на националните парламенти на страните от ЕС на редица пълномощия, предадени по-рано на различни европейски структури“, заяви Наришкин на откриването на пролетната сесия на парламента.

При това глобалните кризисни явления само се увеличават, а съдбата на света вече пряко зависи от координираните усилия на държавите в борбата с международния тероризъм, отбеляза още председателят на Държавната дума на Русия.

„Ние продължаваме да призоваваме цивилизованите страни да се обединят в името на възстановяването на мира, сигурността и стабилността в региона на Близкия изток и Северна Африка“, подчерта той.