Нанотръбички от Сибир ще ускорят настъпването на „въглеродния век“?

Автор: Даря Кезина.

Руска технология направи по-евтино производството на въглеродни нанотръбички от 50 до 100 пъти. Създателите ѝ твърдят, че тя ще намали въздействието върху околната среда от производството и използването на различни материали, включително на метали и електроника.

В изказването си на конференцията на ООН по климата в Париж на 30 ноември руският президент Владимир Путин съобщи, че нова технология за производство на въглеродни нанотръбички ще помогне да се намали емисията на въглероден диоксид в Русия със 160-180 милиона тона към 2030 година. Дали има някакво научно основание за подобни прогнози?

Нанотръбичките подобряват свойствата на 70% от материалите, които са известни на човечеството. Те повишават прозрачността им 2-3 пъти. Така позволяват да се намали приложението на метали, гума, конструкционни и други материали. А това пък намалява опасното въздействие от използването и производството им върху околната среда.

„Нанотръбичките не само дават косвен положителен ефект в електрониката и промишлеността, водещ до намаляването на емисиите на въглероден диоксид“, отбелязва Алберт Насибулин, професор в Сколковския институт за наука и технологии, специалист в областта на наноматериалите. Според него освен това е възможна пряка конверсия на въглеродния диоксид във въглеродни тръбички.

Нови материали от въглероден диоксид

Въглеродната нанотръбичка по същество е завит графен или, с други думи, един от материалите, които според мнението на учените ще променят живота ни.

Сега нанотръбичките се използват в обшивката на самолети, микросистеми, тънки дисплеи. „Активно се обсъжда възможността за приложението им в слънчевите панели от ново поколение, а също и в приборите за съхраняване на енергия“, разказва Насибулин. „Малки добавки от този материал ще позволят значително да се повиши износоустойчивостта и здравината на металните и полимерните композитни материали“, допълва ученият.

Новият метод на получаване на нанотръбички от въглероден диоксид бе предложен тази година от учените от Университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Същността на технологията е в това, че високотемпературната електрохимическа реакция позволява разпадане на въглеродния диоксид на въглеродни нанотръбички и на кислород.

Активни изследвания на синтеза на нанотръбичките и техните свойства се правят по цял свят. В Русия лидери в тази област са Институтът по катализа към Руската академия на науките, Курчатовският институт, Кемеровският държавен университет, Институтът по конструкционни материали „Промтей“,  тамбовската компания „НаноТехЦентр“, Санктпетербурският политехнически университет, Сколковският институт за наука и технологии и много други.

Печалба от тръбичка

Многослойните въглеродни нанотръбички, които се използват сега в промишлеността, се произвеждат от много международни компании. Например от американската CNano, френската Arkema, японската Showa Denko, белгийската Nanocyl.

Еднослойните въглеродни нанотръбички, необходими в електрониката и оценявани като по-качествени, имат по-висока цена на пазара. Досега производството им беше на лабораторно равнище. Стойността им достигаше $150 000 за един килограм.

Михаил Предтеченски, академик от Сибир и съосновател на компания OCSiAl, първи в света предложи технология, която прави масовото промишлено производство на еднослойни нанотръбички от 50 до 100 пъти по-евтино и понижава цената до $3 000 за килограм.

През ноември 2013 година беше пусната в действие най-голямото в света промишлено съоръжение за синтез на еднослойни нанотръбички Graphetron 1.0.

Плановете на компания предвиждат в близко време в Новосибирск да бъде създаден център за прототипиране на технологиите на основа на еднослойните въглеродни тръбички за производство на гуми, композитни материали, литиево-йонни батерии и много други материали.

„Масовото приложение на нанотръбички би могло да промени облика на цивилизацията. Възниква възможност да се създават материали на бъдещето – по-ефективни и екологични“, разказа за „Руски дневник“ ръководителката на отдела за маркетинг на OCSiAl Ксения Кулгаева.

Получените в Новосибирск нанотръбички се купуват от производители от над 30 страни, сред които са Корея, Япония, САЩ, Германия и Израел. „Свойствата на нанотръбичките са добре известни в света, но засега мнозина ги възприемат все още като тясно специализирана добавка. Ние се борим с този стереотип“, отбеляза Кулгаева.

 

Източник: Руски Дневник.