Най-луксозната библиотека отвори врати в Русия

С 5000 луксозни тома, гоблени, кожени дивани, грамадни свещници, прецизна дърворезба и скулптури изумява новооткритата „Книжная капелла“ в сърцето на Санкт Петербург. Ще бъдете обаче изненадани още на входа, тъй като единичната цена за посещение на най-скъпата библиотека в Русия е 7163 рубли.

Билетът за вход дава възможност да почетете, да разгледате или просто да се насладите на обстановката, но само за четири часа. Ако пък се окаже, че това място е точно за вас, може да платите 4 млн. рубли за доживотен абонамент. Книгите са на стойност между 30 хиляди и 50 хиляди рубли. Разпределени са тематично в стаи с наименования като „Книги за пътешествия“ или „Книги за война“. А мотото на луксозната библиотека съвсем по борхесовски маниер е „Раят като библиотека“.

Мястото и книгите са собственост на руското издателство „Алфарет“, което издава луксозни книги в ограничен тираж. „Цената за билета наистина е висока, но не чак толкова в сравнение с билетите за опера и балет“, казва Ирина Кохотешова, мениджър на проекта. „Всъщност хората не са изненадани от сумата, а от факта, че трябва да платят, за да влязат“, допълва тя.

Източник: изд. Сега