Най-добре платените в руската държавна култура

Министерство културата на Русия публикува информация за доходите на лицата, заемащи длъжност в организации, подчинени на ведомството, през 2016-а. Пълният списък е качен на сайта на министерството.

Най-висок доход е декларирал художественият ръководител и генерален директор на Мариинския театър Валери Гергиев, главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър и на Мюнхенската филхармония. Неговата годишна заработка е 154 милиона рубли (над $2,6 млн.). Втори сред заработилите най-много пари културни дейци се оказва художественият ръководител на Малий театър Лев Додин. Той е декларирал доход в размер на 112 млн. рубли (почти $2 млн.). На трето място е Владимир Спиваков (76 млн. рубли или $1,344 млн.), който заема поста художествен ръководител на Националния филхармоничен оркестър на Русия.

В петицата попадат също художественият ръководител на МХТ „А. П. Чехов“ Олег Табаков с 68,7 млн. рубли ($1,215 млн.) и директорът на Държавния музей-имение „Архангелское“ Вадим Задорожни с 46,7 млн. рубли ($820 хил.).

В документа са включени представители на 211 организации.

В друг списък, публикуван в руската преса през 2016-а – с най-богатите представителите на руския шоубизнес хората – Валери Гергиев е в Топ 10, директорът на Мариинския театър е поставен на пето място, със $7,1 млн. Начело в десетката с $15 млн. е Гиргорий Лепс – популярен певец и композитор от украински произход. Втори е певецът Филип Киркоров с $10,5 млн. Трети е Стас Михайлов, певец и композитор, спечелил $9,8 млн. Следва Николай Басков, поп/мюзикъл и оперен изпълнител, народен артист на Руската федерация, спечелил $7,4 млн. Шести е певецът Валери Меладзе с $4,8 млн. Седми е комикът и тв водещ Максим Галкин, със състояние от $4,6 млн. Осма е първата жена сред най-богатите в руския шоубизнес – моделът Наталия Водянова, с $4 млн. Предпоследна в Топ 10 е тв водещата Ксения Собчак, която притежава $1,4 млн. Последен в десетката е певицата Ани Лорак с $1,2 млн.

Подобни данни за хората от културата и шоубизнеса у нас не се публикуват. Класациите на българския „Форбс“ не са на база приходи, а на популярност – но по какви критерии се формира тази популярност, само „Форбс“ си знаят.

Източник: ploshtadslaveikov.com