Най-голямата награда е топлината на публиката

„Не за първи път сме в България с Имперския руски балет и винаги тук усещаме страхотна топлина от публиката, а това за нас е най-голямата награда“, развълнувано сподели Гедиминас Таранда при получаването на приза „Света София“, пише в. „Дума“.

Носителите му са още Никита Михалков, Владимир Спиваков, Юрий Григорович и др. Отличието бе връчено на основателя и художествен ръководител на прочутата трупа по време на церемонията „Золотая муза“.

Годишните награди за принос в развитието на българо-руските отношения са присъдени от експертно жури, председателствано от Явор Димитров. В състава на експертната комисия бяха още проф. Виктор Чучков, Пламен Карталов, Бина Харалампиева, Нешка Робева, акад. Светлин Русев, Петко Генов, Георги Йорданов, Николай Малинов, Снежана Тодорова, Стояна Почеканска, Владислав Лесневски, Димитрина Гергова, Кирил Ринза, Тодор Чобанов, Ованес Мелик-Пашаев и Нелли Волкова-Куртева. Отличия, придружени с изискани букети и впечатляващи картини, получиха доц. д-р Татяна Алексиева, Румяна Тодорова, Розалина Димитрова и Мавлюха Станчева. Призът за журналистика отиде при Елена Йончева за нейните репортажи и филми за събитията в Украйна.

„Остана ми голяма тъга, че колкото и да сме обективни, нямаме механизъм, с който да променим онова, което се случва в Киев, в Одеса, в Мариупол… Но нашият екип се опита да приобщи хората към случващото се там и да ги направи съпричастни и по-критични“, сподели Елена Йончева при получаването на наградата, връчена й от председателката на СБЖ Снежана Тодорова и Николай Малинов.

„Благодаря на Елена, че не смени позицията с поза“, подчерта Малинов.

XXI церемония на „Золотая муза“ предшества любимия спектакъл на Мая Плисецкая „Кармен-сюита“, представен в петък вечер в зала 1 на НДК от Имперския руски балет.

Удостоеният с Гран при за цялостен принос Бисер Киров за съжаление не присъства на тържествената проява по здравословни причини, но от „Жокер медиа“ уточниха, че наградата ще му бъде връчена допълнително.