Германски бизнесмен стана най-големият производител на мляко в Русия

Агрохолдинг „Еконива“ на германския бизнесмен Щефан Дюр стана най-големият  производител на мляко в Русия – през миналата година неговото предприятие е увеличило производството си с 28 на сто до 153 700 тона, се посочва в годишния отчет на компанията майка Ekosem-Agrar GmbH.

Броят на млекодайните крави на групата е нараснал с 14 на сто до 22 000 крави. Предишният лидер – агрохолдинг „Красный восток агро“ е произвел 140 920 тона мляко от 27 100 крави. На трето място е смесеното дружество на сингапурската Olam International и руския бизнесмен Наум Бабаев „Русмолоко“. През миналата година то е произвело 44 000 тона мляко, пише Руски дневник.

Дюр стъпва за първи път на руска земя през 1989 година. Той е изпратен на практика в колхози в Подмосковието и Курска област по обменна програма. Харесало му в Русия, признава предприемачът в интервю за американското списание „Форбс“. След няколко години той се върнал като консултант на руски депутати и сенатори по въпросите на законодателството в селскостопанския сектор. В средата на 90-те години създал фирмата „Еконива“ и започнал да търгува с техника.
Руската действителност накарала Дюр да се захване със селскостопанска дейност, разказва германецът пред „Форбс“. Бизнесменът търгувал и със семена, но той ги давал и на фермерите срещу гаранции, че ще му ги върнат от новата реколта. В един момент обаче те престанали да ги връщат и Дюр започнал да ги отглежда сам. За целта придобил първите 5000 хектара край Воронеж, Курс и Оренбург. Това били обикновени колхози. А във всеки един от тях, още от съветски времена, имало и едър рогат добитък, който не можело да се коли при каквито и да било обстоятелства: политическа линия млекодайно стадо да не се пита, спомня си предприемачът. Обратът настъпил през 2008 година. Тогава, през периода на кризата с хранителните продукти 2007/2008 година, селскостопанският бизнес започнал да носи добри пари, а търговията с техника се оказала на ръба на фалита.

Оборотът на Дюр през 2010 година достигнал близо 50 милиона евро, а през 2014 година се увеличил до 65 милиона евро при нарастване на чиста печалба от 7,8 милиона евро до 17,4 милиона евро.