Най-големият губещ от санкциите срещу Русия? Visa

Широко разпространено е мнението, че санкциите против Русия са по-изгодни за САЩ, отколкото за Европа, защото американските компании имали по-малко бизнес за губене. Само че втората част от това предположение е на път да стане неистина, или поне докато Европейският съюз не започне да наказва руската икономика.
Двете американски компании Visa и Mastercard първи ще усетят ефекта на бумеранга от санкциите. Загубите им ще превишат дори първите удари, които ще понесе руската финансова система от американските санкции – без изтичането на капитали, породено от страховете от възможни бъдещи мерки.

В понеделник руският президент Владимир Путин подписа поправки в закона за националната разплащателна система, за което Visa и Mastercard неотдавна предупредиха инвеститорите в отчета си за финансовите резултати. Новият закон напълно подкопава бизнес и технологичните модели, използвани от Visa и Mastercard в Русия, където тези компании обработват близо 90 % от всички операции по карти.

Ако Visa и Mastercard искат да продължат да работят на руския пазар, то те ще трябва да съхраняват данните за операциите си на руска територия. Този закон, който е твърде мъгляво формулиран, постановява, че те трябва да преотстъпят “контрола” на техните операции на Руската централна банка или на други руски организации, защото в противен случай трябва да внесат допълнително обезпечение в централната банка, чийто размер е обемът на извършваните за два дни операции по обработка на трансакции. Ах, да, и освен това ще бъдат глобени с до 10 % от вноската по допълнителното обезпечение на ден за едностранно прекратяване на представянето на услуги за която и да е банка.

Това последно изискване е пряк отговор на американските санкции срещу четири руски банки, които принадлежат на приятели на президента Владимир Путин. Най-голямата от тях – банка Россия – е на 16-о място в страната по размер на активите. По обема на операциите на дребно санкционираните банки са истински джуджета: СМП Банк е едва на 30-о място по частни депозити, а останалите имат дори по-свита клиентска база.

Когато САЩ въведоха санкции срещу собствениците на тези банки, клиентите гласуваха с краката си: банка Россия изгуби през март 5 % от частните си депозити, а СМП – 13 %, макар че санкциите против тази банка бяха въведени през април. Вложителите бяха разбрали накъде духат ветровете. През април очевидно е имало още изтичане на капитали, но за този месец засега не са обявени данни.

При все това за руската финансова система и за обслужващите я американски разплащателни системи проблемите на четирите банки бяха нещо като едва забележимо отклонение. Visa и Mastercard заявиха, че делът на тези банки, преди изключването им от разплащателната система, е бил по-малко от 1 % от обема на операциите им в Русия.

Разбира се, руските законодатели са се наклонили към страната на възмездието, когато са разработвали ответните си мерки. Освен това те са имали основателни практически съображения: все някой ще трябва да обработва вътрешните плащания, даже ако САЩ със санкциите си нанесат удар по цялата руска банкова система. Затова законът, подписан от Путин, предвижда да бъде създадена национална система за обработка на банкови карти, която ще се управлява от централната банка – техническа задача, която вероятно ще може да бъде решена до края на 2014 година. Някои руски оператори вече разработиха значителна част от необходимото програмно осигуряване.

Visa и Mastercard трябва да решат дали да останат в играта, конкурирайки се с националната система, или просто да сключат с нея определени споразумения по обработката на трансгранични операции както правят в Китай, където местната разплащателна система UnionPay е монополист на вътрешния пазар, или пък във Франция, където действа системата Carte Bancaire.

Изпълнителният вицепрезидент на Visa по въпросите на корпоративната стратегия Уилям Шийди каза неотдавна в телеконференция, че “руският пазар е огромен бизнес за нас като страна и се развива по-бързо, отколкото в която и да е друга държава, където ние работим по схемата на глобалния франчайз”. По силата на новия закон обаче разходите за продължаване на услугите в пълен обем превишават облагите.

Според данни на руската централна банка обемът на операциите по разплащателни карти в Русия през четвъртото тримесечие на 2013 година е достигнал 7,3 трилиона рубли (204 милиарда долара). Ако двете американски компании са обработвали 90 % от този обем, тоест около 2 милиарда долара на ден, то те ще трябва заедно да внесат 4 милиарда долара.

Общите им приходи в Русия през 2013 година е 0,1 % от обема на операциите и би трябвало да бъде около 724 милиона долара, макар това да е по всяка вероятност оптимистичната оценка: Mastercard посочва, че на Русия се падат 2 % от общите й приходи, а това са само 167 милиона долара.

Освен това ще има глоби за отказ от предоставяне на услуги – стъпка, която тези компании ще бъдат длъжни да направят в съответствие с американското законодателство, когато санкциите започнат да действат.

Компаниите, специализирани в разплащането с карти, водят разговори с централната банка, опитвайки се да получат разяснения какви варианти има за тях. “Много ще зависи от диалога с централната банка на Русия, която ще определи правила и процедури за практическото изпълнение на новия закон”, заяви на 1 май в телеконференция генералният директор на Mastercard Аджей Банга. “Какво е външно и какво е вътрешно, как да станем по-вътрешни и дали клиринговите разрешения ще ни направят по-вътрешни? Дали пък нещо друго ще ни направи по-вътрешни? Не е ясно”.

Генералният директор на разплащателната система Visa Чарли Шарф не може да повярва, че Русия ще стигне до там, че да изгони американските оператори. “Ако само за секунда се върнете към действителност, ще видите, че днес в Русия ние имаме 100 милиона карти”, коментира той пред анализатори. “И няма да бъде в ничий интерес, включително и за Русия, тези карти да станат невалидни за собствените граждани на страната. Затова ние се надяваме, че с развитието на ситуацията хората ще разберат как стоят нещата”.

Русия обаче изглежда се е примирила със загубата на Visa и Mastercard като оператори по обработката на вътрешните плащания, ако те пресметнат, че разходите, свързани със запазването на този бизнес по силата на новия закон, са прекалено големи. Не е изключено тези компании в скоро време да могат да обработват само трансграничните плащания на руските си притежатели на карти. Банга отбелязва, че голяма част от руските приходи на компанията идват от вътрешните плащания.

В крайна сметка двете големи американски компании могат да изгубят огромен пазар. Ще има и значителни разходи за руския данъкоплатец, на когото ще му се наложи да плаща за създаването на национална разплащателна система, както и неудобства за руските банки и техните клиенти.

При все това тези разходи ще бъдат еднократни и в по-далечна перспектива националната разплащателна система може да се окаже твърде доходонсно предприятие. Китайският опит вдъхновява съветниците на Путин: UnionPay, чиито карти днес се приемат в 135 страни, в момента е по-голяма от Mastercard, а по обем на операциите тази компания е втора след Visa.

Правителството на САЩ трябва да обмисля задълбочено ефективността на санкциите, толкова внимателно, колкото го правят европейските страни. Засега изглежда Visa и Mastercard губят повече, отколкото печели Украйна.