Най-големите военни учения за 2015г. в Русия

Най-големите военни учения за 2015г. в Русия започнаха в Централния военен окръг с участието на почти 100 хиляди военни, над 7000 единици военна техника и въоръжение, близо 170 самолета и около 20 кораба, съобщи в понеделник Министерството на отбраната. Това е заключителен етап на оперативната и бойна подготовка на армията за годината, както и на съвместни действия с въоръжените сили на държавите от Организацията на договора за колективна сигурност, съобщи dnevnik.bg.

Част от маневрите са съвместни действия за локализиране на международен въоръжен конфликт, блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени формирования. „Център 2015“ продължава до 20 септември и за него са ангажирани 20 сухопътни, морски и авиационни полигони в Централния и Южния военни окръзи на Русия.

Също в понеделник започнаха големи едноседмични маневри на Северния флот с участието на 14 бойни кораба, 4 ядрени и дизелови подводници и десетки кораби за снабдяване и поддръжка, съобщи „Интерфакс“. Според началника на пресслужбата на Северния флот Вадим Серга това са първите толкова големи учения на обединеното стратегическо командване на тази част от руския флот. В тях са включени и полети на морската авиация.

Миналата седмица по тревога беше вдигнат Балтийският флот за руско-беларуските учения „Щитът на съюза 2015“. В него на 10 септември бяха задействани кораби, морска авиация и части от бреговата охрана с придвижване по различни начини до полигоните в Калининградска област.

Екипажите на 20 кораба, катера и кораби за поддръжка тренираха заедно със самолети и хеликоптери отблъскване нападението на условен противник и на диверсионно-разузнавателни групи, ориентиране в непознат район и преодоляване на заразени участъци.