Назарбаев предложи създаването на антитерористична мрежа под егидата на ООН

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи да се създаде международна мрежа за борба с тероризма под егидата на ООН, съобщи РИА Новости.

Назарбаев пристигна в Уфа за участие в мероприятията в рамките на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). По време на срещата с лидерите на страните от БРИКС държавният глава на Казахстан подчерта готовността на страната му да продължи сътрудничеството с други страни в разрешаването на съвременните предизвикателства. „Едно от тях е тероризмът, борбата с който е възможна само чрез създаване на международна мрежа под егидата на Организацията на обединените нации. Трябва да внесем този въпрос в дневния ред на сесията за 70-ата годишнина на Общото събрание на ООН. Тероризмът е заплаха за света, но преди всичко за нашия регион“, каза Назарбаев, чиито думи са цитирани от неговата пресслужба.

Президентът на Казахстан също така отбеляза, че е важно да се обърне внимание на продоволствената сигурност.

„По оценка на ООН, във връзка с демографския взрив, в следващите 30 години ще е нужно удвояване на производството на храни. Казахстан е готов да допринесе за решаването на този проблем. Страната ни е сред десетте най-големи износители на зърно в света“, добави Назарбаев.