Над 5 часа разговаряха Меркел, Оланд и Путин

Въз основа на предложенията на Меркел и Оланд се подготвя документ, в който ще бъдат взети под внимание и предложенията на Порошенко, както и всичко, засегнато по време на разговорите днес в Кремъл с добавките на Путин, уточни Песков. След като се приеме текста на документа, той ще бъде предложен на всички засегнати страни в конфликта.

Песков оцени днешният диалог като съдържателен и конструктивен. Същата формулировка само че в обратен ред – конструктивнен и съдържателен, е използвал и президентът Оланд, заявиха от неговото близко обкръжение.

Повече от пет часа продължиха разговорите между президентите Путин и Оланд и германската канцлерка Меркел в Кремъл. Тримата се срещнаха „тет-а-тет“ без присъствието на членове на своите делегации, нито на съветници или експерти. След като разговаряха около час и половина, те пуснаха фотожурналисти да ги снимат, но не бяха направени никакви изявления. Когато минаха около пет минути сам Путин подкани репортерите да напуснат кабинета и да ги оставят да продължат диалога. Краят на срещата бе обявен от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Неговото изявление бе точно две минути. Така повече от 100 журналисти от цял свят, които чакаха да чуят лично от лидерите за какво са се договорили, останаха разочаровани.

Още вчера бе обявено, че Оланд и Меркел имат нова инициатива за разрешаване по мирен път на кризата в Украйна. Двамата бяха снощи в Киев при президента Порошенко, където също не беше направено изявление за резултатите от разговорите. Украйнският президент само отбеляза, че има надежда за преодоляване на конфликта в Донбас. После се появиха съобщения, че е бил изготвен план, предвиждащ федерализация и неутралитет на Украйна.

Кризата в Украйна може да бъде решена само по дипломатически път, заяви по-рано днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя говори преди да се качи на самолета, с който отлетя от Берлин за Москва за среща с президентите Владимир Путин на Русия и Франсоа Оланд на Франция. „Ние не знаем дали преговорите в Москва ще бъдат кратки или дълги, но е ясно едно – че ние трябва да разрешим този конфликт и, преди всичко – да спрем кръвопролитието“, каза Меркел. Тя пристигна в руската столица близо два часа по-късно от очакваното.

Преди да замине от Париж президентът Оланд заяви, че тръгва за Русия с цел да постигне споразумение за разрешаването на конфликта в Украйна. Според него на първо място е необходимо прекратяване на огъня. „Това ще бъде само първата стъпка. Трябва да има всеобхватно споразумение“, каза Оланд.

Очаква се в събота Оланд и Меркел да пристигнат в Мюнхен, където се провежда годишната международна конференция за сигурност. На нея ще говори и българският президент Росен Плавнелиев, съобщи clubz.bg.

„Студената война е в миналото и трябва да остане там“, каза в петък на форума генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Столтенберг изтъкна, че пактът не търси конфронтация с Русия. Организацията е готова да възобнови сътрудничеството си с Москва.