Над 20 хил. украински граждани са напуснали страната през последните две седмици

Сблъсъците в източната част на Украйна продължават да оказват влияние върху потока от бежанци, расте броят на вътрешно разселените лица, както и на хората, които напускат Украйна. Това заяви във вторник официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, предаде РИА Новости.

На брифинга Дюжарик представи обновените данни от Управлението на ООН за координация по хуманитарните въпроси (УКХВ), като отбеляза отделни сблъсъци в района на летището в Донецк, както и в населените места Широкино, Счастие и Авдеевка.

„Много мирни жители продължават да се намират в подземни укрития. Министерството на социалната политика е регистрирало 1,3 млн. души в качеството на вътрешно разселени лица. Това показва увеличаване с 44 хил. само за последните три седмици“, съобщи Дюжарик.

„Броят на хората, напуснали Украйна, също се е увеличил. 857 хил. души са се обърнали с молба за предоставяне на убежище, временно и други форми на законно пребиваване в съседни държави. Броят на тези хора се е увеличил с 23 хил. само през последните две седмици“, каза още представителят на генералния секретар на ООН.