Над 20 души са арестувани в Европа за нелегалния трафик на мигранти

Над 20 души са арестувани в Европа за нелегалния трафик на мигранти, съобщиха в Европол. За 2 години организираната престъпна група е спечелила над 10 млн. евро. Нейните участници са помагали на незаконните мигранти в Турция (предимно от Сирия) да влязат в Гърция, а оттам в други страни от СЕ по т.нар. Балкански маршрут.

В хода на специалната операция са арестувани 23-ма заподозрян: 7 души в Австрия, 13 в Гърция, двама в Швеция и един във Великобритания. „В преобладаващата си част контрабандистите са били със сирийски и гръцки произход, сред тях има и няколко палестинци“, отбелязаха в полицейската служба на ЕС. Групировката е действала от 2013 година. Тя е предоставяла на мигрантите всички видове помощ – от транспортирането и фалшифицирането на документите до предоставяне на жилища. Услугите й се плащали в брой и чрез банкови преводи.

По предварителни данни престъпниците са вкарвали дневно в Европа над 100 нелегални мигранти. За да не бъдат разкрити, те са използвали социалните мрежи. По време на операцията е задържан и предполагаемият главатар на групировката, който живее в Ливърпул.

Източник: БГНЕС.