Над 1100 убити от полицията в САЩ през 2015 г.

Позовавайки се на сведения на хора, а не на официални данни, проектът „Измерване на полицейското насилие“ установява, че над 1100 души са били убити от полицията в САЩ през 2015 г. Освен това е установено, че полицията е убила 321 афроамериканци, предаде RT.

Според изследователите от американския проект данните показват, че на милион души е три пъти по-вероятно да бъдат убити афроамериканци от полицията, отколкото бели, като през 2015 г. са регистрирани 321 смъртни случаи на чернокожи. 33 на сто от чернокожите жертви са били невъоръжени, в сравнение с 18 процента на белите жертви. 71 на сто от тези хора са убити по време на неагресивна среща с полицията, като например спиране на колата им или след позвъняване на 911.

Проектът е събрал информация относно използването на фатална сила от страна на полицията при огнестрелни рани, задушаване, удар с кола или стрелба с електрошоково оръжие. Включени са данни и за неумишлени убийства, като например случаите, когато арестуваното лице се нуждае от спешна медицинска помощ.

Установено е също, че обвиненията срещу полицейски служители, използвали смъртоносна сила, са рядкост – в 98 процента от случаите никой не търси от тях отговорност. Освен това смъртните случаи не са свързани с нивата на престъпност и насилие в един район.

В щата Оклахома пък е 6 пъти по-вероятно да бъде убит афроамериканец, отколкото в Джорджия. Полицейските управления с най-висок процент убийства на глава от населението са в Бейкърсфийлд, Калифорния; Оклахома Сити, Оклахома; Оукланд, Калифорния; Лонг Бийч, Калифорния; Ню Орлиънс и Сан Франциско.

В 60-те най-големи полицейски управления афроамериканците са 41 на сто на всички жертви, въпреки че представляват едва 20 процента от населението в тези градове, показват данните.

Вместо официалната федерална статистика, проектът „Измерване на полицейското насилие“ разчита на интернет бази данни като FatalEncounters.org, KilledbyPolice.net, Базата данни на престрелките на американската полиция, както и наскоро създадена база данни на в. „Гардиън“ The Counted.

Необработените данни са от репортажи в медиите, в социалните медии, некролози, полицейски доклади и други източници. Федералният закон за смъртни случаи сред задържани и арестувани лица бе приет наскоро и още е рано да се видят реалните резултати от него. Преди това отчитането на смъртни случаи, причинени от полицията, е било доброволно.

Според базата данни на в. „Гардиън“ полицията в САЩ е убила 1,103 души през тази година.

Някои от смъртните случаи бяха отразени в новините и станаха причина за много от протестите през 2015 г. в различни градове в САЩ. Една такава жертва бе 28-годишната Сандра Бланд, афроамериканка, която бе спряна от полицията за пътно нарушение в Тексас и задържана. Три дни по-късно жената се обеси в килията си според версията на властите.