Музикалната партитура на парада на победата

Военният парад в Москва на Червения площад, който всяка година се провежда на 9 май в чест на Деня на победата над хитлеристка Германия във Втората световна война, впечатлява зрителите не само с идеалния ред на маршируващите колони, но и с музикалния съпровод, който се осъществява на живо.

Сборният военен оркестър – почти 900 музиканти, под ръководството на главния военен диригент генерал-лейтенант Валерий Халилов звучи като единен инструмент.

В интервю за „Гласът на Русия” Валерий Халилов разказа, че във военните парада на Червения площад той участва от 1967 година, когато още бил млад възпитаник на Суворовското военно училище:

– Без съмнение, всеки път изпитваш и чувство на отговорност, и разбира се, гордост. Особено когато започва музиката на песента „Свещенна война”. Струва ми се, че всички това чувстват, защото във всеки руснак е паметта за войната, за онези роднини, които отдадоха живота си в тази война. Това предизвиква много силно емоционално въздействие и придава някакви сили за бъдещия живот. Поне аз така възприемам нещата.

Генерал-лейтенант Халилов говори за песента на Александър Александров „Свещенна война”, която в Русия се възприема като музикален символ на Втората световна война. Тя беше създадена през юни 1941 година, буквално в първите дни след нападението на хитлеристките войски срещу Съветския съюз, когато никой още не знаеше какъв ще бъде изходът от войната, но съществуваше светата вяра в победата над врага. Сега тази мелодия звучи в самото начало на парада, когато се изнася знамето на Победата.

Преминаването на всеки отделен вид войски по Червения площад се съпровожда с определена музика. Това са и традиционни военни маршове от миналите векове, и класическа музика, и съвременни песни и маршове. Диригентът ръководи огромния оркестър с бели ръкавици. Валерий Халилов знае, колко труд е необходим за това представяне на парада:

– Това е сложно от гледна точка на факта, че музикантът трябва да научи наизуст около 30 произведения. Втората сложност, разбира се, е в синхронизацията на всички действия. Например, трябва изпълнението на около 900 души да стане по такъв начин, че да се получи единен оркестър. Белите ръкавици не са само признак на парадност, това е необходимо диригентът да се вижда отдалеч, защото фронтът на музикантите на сборния оркестър е разтеглен на около 150 метра.

Парадът завършва с изпълнение на прочутия марш „Сбогуване на славянката”, чийто 100-годишен юбилей беше отбелязан в Русия миналата година. Тази любима на всички мелодия е съчинена от военния музикант полковник Василий Агапкин. Между другото, именно той дирижирал сборния оркестър от 200 души по време на историческия парад на 7 ноември 1941 година. Участниците в този парад направо от Червения площад заминавали на фронта да защитават Москва от хитлеристките войски, приближаващи към столицата. Край Москва германските войски претърпяха първата голяма загуба във Втората световна война.

 .