Музикалната младост на Олимпиадата

Хилядогласният сборен детски хор на Русия и Общоруският юношески симфоничен оркестър ще участват на церемонията на закриването на XXII-те зимни Олимпийски игри в Сочи.

Тържественият финал на главното спортно събитие на година ще се проведе на 23 февруари на стадион „Фишт“. Подробностите на това олимпийско шоу се пазят в тайна. Но за най-многобройната група на неговите участници – младите класически музиканти – се знае почти всичко.

В сборния детски хор на Русия са представени всички региони на страната – от Калининград на запад до Приморския край на Далечния Изток. След щателните конкурсни прослушвания на децата, а после – след десетки репетиции на малките групи пеещият символ на Русия в пълен състав за първи път се появи пред публика в Санкт Петербург. Този януарски концерт стана генерална репетиция преди заминаването в Сочи. Сред слушателите му бяха президентът на Русия Владимир Путин и вицепремиерът на правителството Олга Голодец. Според нея представянето на хора ще произведе в олимпийския Сочи фурор:

– Това със сигурност е най-добрият хор, някой някога е слушал в света. Хорът звучи безупречно. Това ще бъде огромно събитие за всички слушатели.

Сборният детски хор на Русия е проект на Валери Гергиев. Прочутият маестро лично ще излезе на сцената с младите певци на церемонията по закриването на Игрите.

Впрочем в детския хор участват не просто млади певци – има дори петгодишни мъничета. Но, съдейки по думите на Саша Коренщейн, никой не се притеснява:

– Ние сме се подготвили добре, научихме всички произведения и не ни е страх.

В Общоруския юношески оркестър няма такива мъничета. И за тревоги също няма поводи. Оркестърът, събран съща така, както и хорът, от цяла Русия, вече неведнъж е изнасял концерти, в това число и в Сочи. Създателят и ръководител на юношеския оркестър – знаменитият алтист и диригент Юри Башмет – е убеден в подопечните си:

– Щастлив съм на репетициите с оркестъра – прекрасни деца! И вече артисти.

Също както за младите спортисти на Русия, за участниците в хора и оркестъра Олимпиадата е мощен стимул за развитие. Несъмнено и двата музикални колектива ще продължат творчески да съществуват и след приключването на Олимпийските игри в Сочи. Предполага се, че сборният детски хор на Русия ще участва не само в национални културни проекти, но и ще представя страната на различни международни мероприятия. А Общоруският юношески симфоничен оркестър вече е поканен тази година на летния международен фестивал на младежките оркестри в Германия.