МО на САЩ: НАТО преминава към сдържане на Русия, но си сътрудничи с нея

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви на журналистите, съпровождащи го по пътя му към срещата на високо равнище на НАТО във Варшава, че Алиансът преминава от стратегия на поддръжка на партньорите в Европа към сдържането на Русия, но продължава да сътрудничи с нея там, където е възможно, предаде РИА Новости.

„Централна тема на въпросната среща на високо равнище ще бъде по-нататъшното развитие на подхода на НАТО по отношение на Русия, който да е силен и балансиран – силен в плана на сдържане на агресията в Европа. Затова една от най-важните теми на срещата ще бъде преминаването от стратегията на поддръжка на съюзниците, която бе първият отговор на НАТО към незаконното поведение на Русия в Крим, към фаза на сдържане. Алиансът не се е фокусирал върху това в течение на четвърт век, а сега го прави“, отбеляза Картър.

„Междувременно НАТО продължава да работи с Русия там, където е възможно и както преди алиансът е открит за по-широко сътрудничество с нея, както бе в момента на приключването на Студената война“, добави Картър.