МО на РФ: Слуховете за унищожаване на руски вертолети в Сирия са пропаганда на ИД

Руските бойни вертолети в Сирия изпълняват планови задачи за унищожаване на терористи, загуби сред личния състав на руската авиобаза няма. Това съобщи във вторник официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости.

„Всички руски бойни вертолети, намиращи се в Сирийската арабска република, изпълняват планови задачи за унищожаване на терористи. Няма никакви загуби сред личния състав на руската авиобаза. Припомням ви, че авторството на слуховете за унищожаване на подразделения на руски бойни вертолети и двадесет камиона принадлежи на пропагандистите от ИДИЛ, които безуспешно се опитаха за „продадат“ тази „новина“ преди около 10 дни“, каза Конашенков.

Той поясни, че опожарената авио- и автомобилна техника, както и множеството кратери от взривяването на реактивни снаряди на снимките присъстват там не за първи месец.

Конашенков добави, че това са следите от „тежките боеве за летището между сирийските правителствени войски и терористите от терористичните групировки“.

„А ако оставим цялата тази лирика и говорим направо, то е очевидно, че разпространяването на подобна информация е възможен, в кавички, принос в борбата с международния тероризъм от страна на партньорите ни“, каза Конашенков.

По-рано американската агенция за анализи Stratfor разпространи информация, че терористите от ИД са унищожили четири руски вертолета при атака на сирийската база Т4 в централната част на страната.