МО на РФ: Примирието в Сирия като цяло се спазва

Режимът на прекратяване на бойните действия, въведен на 27 февруари 2016 г. на територията на Сирийската арабска република по инициатива на Русия и САЩ като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия, като цяло се спазва. Отбелязват се само отделни провокации и обстрели, съобщи в понеделник официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

По думите му в тези условия на първи план възникват въпросите за безопасното връщане по домовете на мирното население и доставката на хуманитарна помощ. В момента от нея се нуждаят най-вече децата, възрастните хора, и всички онези, които заради водещата се вече няколко години гражданска война са били принудени да напуснат домовете си и да се превърнат в бежанци.

„В сирийските провинции Хама, Хомс, Латакия, Дераа, Дейр ез-Зор, Алепо и Дамаск ние вече доставихме и предадохме на местното население над 620 тона хуманитарна помощ, лекарства и предмети от първа необходимост, – съобщи генералът. – Още повече, въз основа на многобройните обръщения от ръководителите на местните администрации, както и по собствени данни, на 2 март руският Център за примирието в Сирия изготви списък с населените места, приоритетно нуждаещи се от хуманитарна помощ. Документът, представляващ конкретния списък, е предаден на Организацията на Обединените нации“.

Конашенков изрази надежда, че „оценките на руския Център по примирието за хуманитарната ситуация в различните провинции в Сирия ще бъдат отчетени по съответния начин“.

Генералът обърна внимание и на това, че при подготовката от международните организации за изпращане на хуманитарна помощ в Сирия възникват множество проблеми, най-вече свързани с логистиката – складирането, опаковането, доставката и разпределянето на хуманитарната помощ.

„Най-важното е, че за да достигне необходимата помощ до местните жители в пълен обем, трябва да бъдат привлечени специалисти, притежаващи достатъчно знания и професионален опит, особено при десантирането на хуманитарната помощ от въздуха“, каза представителят на руското министерство на отбраната. По думите му, над 30 тона хуманитарна помощ и предмети от първа необходимост са били доставени на жителите на обсадения от терористите град Дейр ез-Зор с помощта на руските парашутни системи.

Конашенков отбеляза важността и сложността на процеса по организиране и доставка на хуманитарните стоки. „Затова министерството на отбраната на Руската федерация е готово да окаже цялата необходима помощ на международните и чуждестранните организации при доставянето на хуманитарни стоки в Сирийската арабска република“, отбеляза той. Става дума за предоставянето на възможност за разтоварване и временно съхраняване на стоките за сирийското население на пункта за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот в пристанището Тартус, както и оказване на помощ в организирането на приема на товарните самолети с хуманитарна помощ с гарантиране на разтоварването и временното им съхраняване на авиобазата Хмеймим.

Руската страна също така е готова да осигури необходимия брой автомобили за превозването и доставката на хуманитарните стоки от пристанище Тартус и базата Хмеймим в районите, където помощите ще бъдат разпределени за населението.

Представителят на МО на РФ отново обърна внимание, че изпълнявайки поетите задължения, самолетите от руската авиогрупа в Сирия не нанасят удари по въоръжените групировки, подкрепили режима за прекратяване на огъня и съобщили в руския или американския център информация за своето местонахождение. Руските самолети от базата Хмеймим нанасят удари единствено срещу терористичните групировки ИД и „Джебхат ан-Нусра“ в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор, както и в района на селището Тадмор в провинция Хомс.