МО на РФ: Нова група руски самолети напусна Сирия

Група самолети от ВКС на РФ е напуснала Сирия и се е отправила към Русия, съобщиха от управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС.

„Поредната група руска самолети от ВКС излетя от авиобазата Хмеймим към пунктовете за постоянна дислокация на територията на Руската федерация“, се отбелязва в съобщението.

„В състава на групата „лидер“ е Ил-76, както и щурмови самолети Су-25“, уточниха от министерството.

Далечните полети на руските самолети от авиобазата Хмеймим до пунктовете за постоянно базиране на територията на Руската федерация се изпълняват на групи, в състава на всяка от които има „лидер“ – самолет от военно-транспортната авиация (Ту-154 или Ил-76), в който се превозват инженерно-техническия персонал, авиационно и материално-техническо оборудване. Следващите ги руски бойни самолети са от различни типове, уточниха още от ведомството.

В такъв формат продължава полетът до границата на Русия, след пресичането на която самолетите самостоятелно се прибират до военните бази, в които са постоянно базирани.

При необходимост по време на полета над територията на Русия изтребителите ще извършват междинни кацания за презареждане и технически контрол.