МО на РФ: Искат да представят Русия като чудовище

Във връзка със събитията в Украйна се е разпалила истинска информационна война, като целта е да представят Русия пред света като чудовище, което иска да наложи мнението си на Европа, заяви в интервю за РИА Новости зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

„Това което се случва в Украйна е обща беда – на Русия, на Украйна и на Европа. Ние не можехме дори да си представим, че след Втората Световна война в Европа ще се появи точка на кръвопролития”, заяви Антонов.

„За нас е 10 пъти по-болно, защото украинския народ е бил и ще бъде за нас братски народ. Емоциите са много от това, което се случва в Украйна. Има и много лъжи срещу Русия. Разбира се, че Руската Федерация не води никаква война! Защото политиката на Русия е да не допуска развитие на събитията с краен изход. За съжаление съществуват сили, които се опитват да противопоставят двата народа, за да започне война между Украйна и Русия”, категоричен бе руския политик.

По думите му, Русия ще прави всичко възможно за да предотврати крайната развръзка. „Никакви военни действия от страна на Русия в Украйна не е имало, няма и няма да има”, подчерта той.

Но, Русия не може безразлично да гледа на тежката хуманитарна катастрофа в югоизточна Украйна. Необходим е „хуманитарен мост” между Русия, Луганска и Донецка области за доставяне на хуманитарни помощи на бедстващите, заяви Антонов.

Ние виждаме, че днес там има хуманитарна катастрофа и това не са мои думи, а думите на представителите на ООН. В тази ситуация ние не можем да останем безразлични. В момента нашите обществени организации, частни предприемачи, Министерството на извънредните ситуации обмислят варианти за организиране на хуманитарен конвой, втори, трети, десети – такъв, какъвто успяхме вече да осъществим. Имаме нужда от нормален „хуманитарен коридор”, по който да минават помощите от Русия за бедстващите в Донбас”, добави още Антонов.