МО на РФ: За един месец авиогрупата на ВКС на РФ е унищожила над 1,6 хил. обекта на ИД в Сирия

Над 1,6 хил. обекта на ИД е унищожила авиогрупата на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия в Сирия за един месец от началото на операцията. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов.

„Измина един месец от началото на действията на руската авиогрупа в САР и настъпи време да се обобщят някои резултати. Само за месец нашите самолети извършиха 1391 бойни полета и унищожиха 1623 обекта на терористите“, каза Картаполов.

По думите му, в това число влизат 249 различни пункта за управление и свързочни възли, 51 лагера за подготовка на терористи, 35 завода и цехове за производство на взривни устройства, 131 склада с боеприпаси и гориво, както и 371 опорни пункта и укрепени възли, 786 полеви лагера и различни бази.

Действията на руската авиация позволиха на сирийската правителствена армия да освободи над 50 населени места от терористите от забранената в РФ терористична организация ИД, съобщи още Картаполов.

Генералът подчерта, че „въздушните удари на руската авиация позволиха на сирийските въоръжени формирования да преминат в настъпление в провинциите Алепо, Латакия, Идлиб, Хомс и Дамаск и да зачистят от бандитите значителна по площ територия“.

„За три седмици активни бойни действия сирийската армия освободи над 50 големи населени места, територия от около 350 квадратни метра“, каза Картаполов. По думите му, в редица населени места местните жители вече са започнали да се връщат.

„ИД“ и „Джабхат ан-Нусра“ изгубиха инициатива и бяха принудени да преминат в отбранителна тактика по целия фронт, като при това е нарушена устойчивостта на управление на бандитските формирования. За това е спомогнало унищожаването на 28 от най-ужасните главатари на терористите“, каза Картаполов.

Сирийските правителствени войски прогонват терористите от провинциите Хама, Хомс, Дамаск, Алепо и Латакия.

По думите на Картаполов, в района на Алепо сирийската армия е освободила 19 населени места. „Правителствените войски отблъснаха всички атаки на терористите и продължават настъпление в Квайрес с цел пълното му деблокиране“, каза генералът.

Той отбеляза, че в провинция Латакия терористите са изтласкани от девет населени места. „На равнините местности щурмовите отряди водят ожесточени битки за превземането на град Салмия“, поясни Картаполов.

Той уточни, че в централната част на страната в резултат на активните си действия сирийската армия е освободила 12 града в провинция Хама. „Въоръжените сили на Сирия развиват по-нататъшното си настъпление в северна посока“, каза Картаполов.

Той съобщи още, че в провинция Хомс в резултат на настъплението на правителствените войски и подразделенията на народното опълчение е взет под контрол град Снеисел и изцяло са блокирани големи бандитски формирования в редица големи населени места, като Дар ел-Кабиро, Сем-Али и Теир-Маала.

„В района на Дамаск продължават тежките битки в квартала Източна Гута. Значителен успех е постигнат в района на градовете Дума и Нула. В посока Джаубар правителствените войски продължават да провеждат настъпателни действия с цел обкръжаването на терористичните групировки, съсредоточени в този район“, каза генералът.

Министерството на отбраната на РФ е готово да си сътрудничи с опозицията, воюваща срещу ИД, съобщи още Андрей Картаполов.

„Ние многократно заявихме готовността си за сътрудничество със всички сирийски формирования, воюващи срещу терористите от ИД и „Джабхат ан-Нусра“, това се отнася и до „Сирийската свободна армия“. Ние сме готови за сътрудничество с патриотичната опозиция във всякакъв формат, включително и в рамките на Съвместния информационен център на Багдад“, каза той.

При това, цялата информация за обектите на ИД и „Джабхат ан-Нусра“, получена от „Сирийската свободна армия“ и други умерени формирование „ще бъде проучена, а самите обекти ще станат приоритетни цели за поразяване от руската авиация“, увери Картаполов.

„След изминалия месец е изключително трудно да се разбере същността на претенциите и действията на умерената опозиция в Сирия. Пред заплахата от превземане на страната от международни терористични сили всички патриотични сили трябва да се обединят и да се изправят заедно срещу общия враг. За съжаление, засега това не се случи“, подчерта представителят на руското министерство на отбраната.

„Независимо от това, че Генералният щаб максимално оперативно и пълно информира обществеността за действията на руската авиация в Сирийската арабска република, в западните медии на практика ежедневно се появяват нови фалшификати, в които звучат обвинения по наш адрес за неизбирателността при нанасянето на въздушните удари“, заяви той.

При това, по думите му, достоверни доказателства или факти, потвърждаващи тези твърдения, „традиционно липсват“. В качеството на доказателства „се представят фотоколажи или видео кадри, показващи някакви развалини без да има връзка между мястото и времето на събитието“, каза Картаполов.

„Стигнаха вече дотам, че едва ли не броят на разрушените от нашите въздушни удари болници, джамии, жилищни сгради и паметници на културата, превишава броя на ударите, нанесени от руската авиация срещу терористите изобщо“, добави той.

По думите на Картаполов, поредната вестникарска измислица на западните медии за джамията Омар ибн ал Хатаб ал Фарук, уж разрушена от руската авиация в Джиср еш-Шугур (провинция Идлиб), изобщо не съответства на действителността.

„Днес ние ви показваме реална картина, използвайки данните за обективен контрол. На екрана са представени аеро фотоснимки на същата тази джамия, заснети от нашата авиация на 29 октомври. На снимките ясно се вижда, че джамията няма никакви повреди“, каза генералът пред журналисти.

По думите му, всички „така наречени разобличения“, публикувани в редица доста авторитетни западни издания, като например британските, „не са нищо повече от обикновен фалшификат, нямащ никакви фактически основания“.