МО на Русия отговори на изявлението на шефа на ЦРУ за руските действия в Сирия

Сегашният директор на ЦРУ Джон Бренън пее своята лебедова песен, каза официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

Говорителят на силовото ведомство в Москва отговори на началника на американската разузнавателна централа, Бренън който по-рано обвини руските въоръжени сили, действащи в Сирия, в използването на тактиката „Изпепелена земя“. Той обвини ръководството на Русия, че играе на световната сцена „по собствени правила“, „не се подписва под същите тези правила“, както  обвинява и САЩ за започването на „въоръжен конфликт“. „САЩ никога не биха направили в някой от тези военни конфликти онова, което руснаците правят в Сирия и в частност използването на тактиката на „изгорената земя“, което е довело до унищожаването и смъртта на хиляди и хиляди невинни цивилни“, каза главата на ЦРУ в интервю за телевизия „Пи Би Ес“ (PBS). По негови думи на американското разузнаване било ясно още преди пристигането на руския военен контингент в Сирия, че Москва „няма да се откаже от дългогодишния си съюзник“ и, че тя ще положи големи усилия, за да „защити този съюзник“. САЩ водят преговори с Русия, като се опитва да я убедят, че сирийският президент „Башар Асад е част от проблема“, а не „част от решението (му)“, каза Бренън.

„Подобни думи показват най-малкото безсилие. Вероятно Бренън вече се чувства като удавник, който се хваща за сламка“, коментира Конашенков. Руският военен заяви още, че вероятно в САЩ са сърдити, защото Москва, Анкара и Техеран постигнаха споразумение за спиране на огъня в Сирия без участието на Вашингтон.

Конашенков припомни, че Военновъздушните сили на САЩ използваха ядрени оръжия над японските градове Хирошима и Нагасаки, приложеха атаки с използване на химически реагенти в Лаос и Виетнам. Според представителя на Министерството на отбрана на РФ , САЩ отприщиха войните в Афганистан, Ирак, Либия и Югославия, по време на които се унищожи икономическата инфраструктура на тези страни.

Бел.ред. „Изпепелена земя“ е тактика, която предвижда разрушаване на инфраструктура и други стратегически обекти.  Нейното използване е нарушение на военното право.