МО на Русия: Авиогрупата на ВКС на РФ е унищожила три укрепени пункта на терористите от ИД в Латакия

Руската авиогрупа е унищожила в сирийската провинция Латакия три пункта на терористите от „Ислямска държава“ (ИД), съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.

„В околностите на населения пункт Салма в провинция Латакия щурмоваци Су-25 унищожиха три укрепени пункта на терористите от ИД, оборудвани с вкопани заслони, бункери и минометни позиции“, каза Конашенков.

По думите му, руската авиогрупа в Сирия през последните два дни е продължила нанасянето на удари по обектите на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ (организации, забранени в РФ – бел. ТАСС).

„През последните три денонощия самолетите от руската авиогрупа извършиха 164 бойни полета и атакуваха 285 обекта на терористичната организация ИДИЛ. През последното денонощие са извършени 69 полета, в хода на които са поразени 94 обекта на терористите в провинциите Хама, Идлиб, Латакия, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор“, каза още Конашенков.

Според представителя на руското министерство на отбраната, е бил унищожен голям склад с боеприпаси, принадлежащ на групировката „Джабхат ан-Нусра“ в сирийската провинция Дамаск. „В района на населеното място Източна Гута (в провинция Дамаск) е нанесен удар по голям склад с боеприпаси на групировката „Джабхат ан-Нусра“, разположен в два хангара“, каза Конашенков.

Генералът уточни, че в резултат от преките попадения върху обектите и последвалата след това детонация на боеприпасите, и двата обекта са били унищожени.

Два бомбардировача Су-24 са унищожили в провинция Алепо база на „Ислямска държава“, оборудвана с тежки картечници, зенитни установки ЗУ-23 и миномети.

„В района на Хибрат ел-Амия“ (в провинция Алепо) чрез безпилотни средства в планинско-горска местност бе открито местоположението на база на голямо бандитско формирование на терористичната групировка ИД с голям брой автомобили с повишена проходимост, въоръжени с тежки картечници, зенитни установки ЗУ-23 и миномети“, каза Конашенков.

По думите му, след допълнителна проверка на информацията по други канали, „с удари на бомбардировачи Су-24 базата на терористите и цялата намираща се там автомобилна техника, бе унищожена“.

В провинция Алепо ВКС на РФ са унищожили също така и команден пункт на ИД, в който терористите са координирали действията си срещу подразделенията на сирийската армия в района на летище Квайрес.

„В района на населения пункт Зайтан в провинция Алепо, бомбардировач Су-34 нанесе точечен удар по открития чрез въздушното разузнаване команден пункт на бандитско формирование на терористичната организация ИД, с който са се координирали действията срещу подразделенията на сирийската армия в района на летище Квайрес. В резултат от прякото попадане на авиобомба, обектът бе напълно разрушен“, каза Конашенков.

По думите му, в предградията на Дейр ез-Зор бомбардировач Су-24М е нанесъл удар по лагер на терористите от ИД, който в резултат от взрива на складираните в него боеприпаси, е бил напълно унищожен.

Руската авиогрупа е унищожила в сирийската провинция Хама и завод на терористите за оборудване на джипове с тежки картечници.

„В района Кафер-Седжина (в провинция Хама) е унищожен завод, в който терористите оборудвали автомобили с повишена проходимост с тежки картечници, миномети и зенитни установки ЗУ-23. В резултат от въздушния удар по цеховете, използвани от терористите за преоборудване на техниката, те са изцяло унищожени“, каза Игор Конашенков.

Той отбеляза, че безпилотните средства са заснели унищожаването на осем джипа на терористите.