МО на РБ: Участието на войската ни няма нищо общо с конфликта в Украйна

Българската армия ще участва в учения на НАТО през юли в Украйна, съобщава в. „Труд“.

От министерството са категорични, че участието на войската ни няма нищо общо с конфликта в страната, а ученията са планирани отдавна. Все още не е ясно колко български бойци ще заминат за Украйна. Предстои конференция, на която ще бъде взето решение за числеността и въоръжението, които ще изпратим, коментират от ведомството пред всекидневника.

Ученията са наречени Rapid Trident и Saber Guardian. Saber Guardian, което сега ще бъде в Украйна, през март миналата година беше на учебния полигон в Ново село до Сливен. В него взеха участие над 700 военнослужещи от 12 държави – Армения, Азербайджан, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна. За основна цел на учението беше посочено повишаването на регионалното сътрудничество между страните, боеспособността и оперативната съвместимост на НАТО.

Засилено ще бъде през годината присъствието на американската армия у нас. Планирани са 22 учения на наша територия. В тях ще се включат няколко десетки военни, както и изтребители Ф-16. Всяко от ученията ще продължи около две седмици.

Интензивно ще е присъствието и на американската армия на територията на България. За годината официално са планирани 22 учения. Между тях са традиционните „Тракийски орел“, „Тракийска звезда“ и „Тракийско лято“.
В тях участват по няколко десетки военни от САЩ, както и изтребители Ф-16 и друг тип летателна и земна техника. Интересно ще е учението между българските и американските ВВС в края на юли. В него американските изтребители ще играят в небето над Пловдив с българските бомбардировачи СУ-25 и транспортни хеликоптери МИ-17.

Участието на армията на САЩ в учения у нас е разхвърляно през цялата година – като едно учение е средно по две седмици. Броят на техниката и личния състав не се уточнява, но със сигурност в един момент няма да има повече от 800-900 бойци.

Последните две седмици в българските медии циркулира информация, че през следващите четири месеца командването на щатските сили в Европа възнамерява да разположи близо 1000 бойци в България и Румъния. Плановете били част от разширяването на щатския ангажимент към ученията „Атлантическа решителност“. Това е заявил командващият на 173-та въздушно преносима бригада полк. Майкъл Фостер, цитиран от различни сайтове.

„Не се говори за база и за разполагане на техника в страната. Тази година има съвместни учения с партньорите от НАТО повече от всеки друг път“, каза вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос. Тя уточни, че в България няма да бъде разполагана бронирана техника за постоянно, но танкове на НАТО ще влязат в страната за участие в конкретно учение. По-рано вече стана ясно, че става дума за около 15 машини.

До септември на пистата в авиобаза „Безмер“ може да кацне не само най-големият американски военнотранспортен самолет С-5 „Галакси“, но и най-големият транспортен самолет в света – Антонов Ан-124 Руслан, коментираха от МО. Тогава се очаква да завърши реконструкцията на пистата, в която НАТО влага 26 908 476 евро, а още 3,7 млн. евро дава България. Разширяването на пистата и модернизацията на летището върви почти 10 години. Няколко години вървеше отчуждаването на имоти. Авиобаза Безмер е важна, тъй като се намира близо до полигона „Ново село“.