Москва ще отпусне $58 млрд. на банките в страната

Централната банка на Русия ще даде 58 млрд. долара (2 трлн. рубли) на банките. Средствата са част от програма, насочена към преодоляване на недостига на пари на институциите, чиито позиции се влошиха през тази година, след като облигационните пазари им изиграха лоша шега, съобщи Bloomberg. Според главната финансова институция секторите се нуждаят от 7 трлн. рубли, за да посрещнат нуждите си до края на годината.

Руските трезори станаха по-зависими от финансирането на централната банка, след като чуждестранните инвеститори изоставиха местните активи, подтикнати от ескалиращата криза в Украйна.

Към 1 юни кредитите, отпуснати от Централ­ната банка на Русия, съставляват 8,2% от финансирането в банковата индустрия. Това е увеличение на дела от 5,4%, отчетен в началото на 2013 г. Нетните капиталови отливи от Русия нараснаха до 49,3 млрд. долара през първото тримесечие, което е най-голямата сума от четвъртото тримесечие на 2008 г. насам. През април и май те възлизаха на 16,2 млрд. долара, а до края на годината могат да достигнат поне 90 млрд. долара. Освен това вчера Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%.