Москва: чуждестранни инвеститори атакуват рублата

Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия и бивш премиер Михаил Фрадков обвини чуждестранните инвестиционни фондове в спекулативната атака срещу руската рубла, чийто курс се е сринал с над 50% от началото на 2014 г., предаде ТАСС.

Според него, става дума за западни финансови институции и фондове, които действат на руския пазар, посредством техни агенти и финансови посредници, предаде „Прайм”, позовавайки се на Bloomberg.

По този начин те взимат активно участие в координирана атака срещу Русия, която включва и сриването на курса на рублата, както и цената на нефта.

„В играта за поевтиняването на петрола участват САЩ”, заяви Фрадков. Според данните на СВР, конфронтацията между Запада и Русия ще продължи от две до четири години. Както е разказвал Фрадков, службата разполага с доказателства, които посочват, че една от целите на западните страни е стремежът да ослаби позициите на Русия и лично президента Владимир Путин.

Струва си да отбележим, че Фрадков през 2007 година излезе с публично заявление, след като напусна поста на премиер и назначен на поста ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия.

Напомняме, по данни на Московската борса, вечерта в четвъртък курсът на рублата е започнал да се срива ускорено, а цената на барел нефт е достигнала под 70 долара.

По-рано в четвъртък президентът на Русия Владимир Путин, в годишното си послание към Федералното събрание поиска от Банката на Русия и правителството „твърдо и координирано да се убие желанието в спекулантите да играят с колебанията на курса на рублата”.
Също така, той заяви, че на властите е известно кои спекуланти се занимават с това и с какви инструменти за влияние оперират.