Москва с подновен интерес към газопроводите за Европа, предстоят срещи с ЕК

След разбиването на леда между Москва и Анкара Русия бързо възстанови интереса си към проекта за газопровод „Турски поток“. През последната година пък бързо набира скорост и работата по „Северен поток 2“. И двата проекта трябва да доставят руски газ за страните от Европейския съюз – първият по южното направление – през Черно море и Турция, а вторият – на север през Германия и Полша.

Руското министерство на енергетиката обяви днес, че планира да обсъди със страните от Европейския съюз реализирането на проектите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Разговори ще се проведат и със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в рамките на Източния икономически форум.

„Ние планираме да обсъдим всички въпроси, засягащи енергетиката – нефт, газ и строителството на тръбопроводните инфраструктури „Северен покот-2“, „Турски поток“, заяви Новак в отговор на журналистически въпрос.

Министърът добави също, че обсъждания се планират и в рамките на среща с Шефчович, която може да се проведе в края на септември или началото на октомври.

По-рано руската компания „Газпром“ и нейните европейски партньори по проекта – Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall, направиха заявка пред германски и полски антимонополни регулатори за създаване на съвместно предприятие по „Северен потк-2“.

Германия одобри решението, но полските регулатори изразиха възражения, тъй като създаването на такова съвместно предприятие би могло да допринесе за ограничаването на конкуренцията. По-късно компаниите оттеглиха искането си пред полските власти.

„Газпром“ и неговите партньори до края на тази година ще трябва да определят нов модел за финансиране на проекта „Северен поток-2“. Регистрираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG, която е оператор на газопровода, е изцяло собственост на „Газпром“, тъй като западните компании все още не са вложили в нея капитал.

Тръбопроводът трябва да преминава по дъното на Балтийско море от руските брегове до германска територия. Капацитетът на всеки един от двата му ръкава трябва да е 27,5 млрд. куб. м за година.

Междувременно „Газпром“ и Турция се договориха в най-близко време руският газов гигант да получи разрешение за проучване на проекта „Турски поток“, заяви пред журналисти Алексей Милер.

Очакваме да получим потвърждение, че всички разрешения, които бяха дадени на времето на „Газпром“ за „Южен поток“ в турската икономическа зона, ще важат за „Турски поток“, заяви ръководителят на „Газпром“. Той води преговори в Истанбул по енергийното сътрудничество между Русия и Турция.

„Договорихме, че в най-кратък срок „Газпром ще получи разрешение за проучвания в турската икономическа зона и проучвания на брега на Турция за изграждането на брегова инфраструктура и на терминал от проекта „Турски поток“, каза още Алексей Милер.

По думите на Милер газовият концерн обмисля и изграждането на електроенергийни обекти в рамките на „Турски поток“. „Засега се прави анализ от гледна точка на структурата на потребление“, поясни той. .

На свой ред руският министър на енергетиката Александър Милер заяви, че пътната карта по проекта може да бъде съгласувана през октомври.

„Тя сега се намира на фаза съгласуване, става дума за пътната карта по реализирането на проекта за изграждането на тръбопроводна инфраструктура по дъното на Черно море в Турция“, изтъкна министърът на регионален енергиен форум във Владивосток, руският Далечен изток. Разчитаме документът да бъде съгласуват през октомври, добави той.

Проектът предполага строителство на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Дължината на морската част е 910 км, а на сухопътната част по турска територия – 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 11,4 млрд. евро.

Източник: http://inews.bg/