Москва счита за противозаконно турското военно присъствие на иракска територия без одобрението на Багдад

Москва счита за противозаконно турското военно присъствие на иракска територия без одобрението на Багдад, заявиха от руското външно министерство.

„Допълнителен и изключително сериозен фактор за изостряне на напрежението е незаконното присъствие на турски военни на иракска територия в близост до град Мосул, които са пристигнали без съответното искане или одобрение от законното иракско правителство. Разглеждаме подобно присъствие в качеството на неприемливо“, се казва в коментар, публикуван на сайта на руското външнополитическо ведомство.

Според информация на иракските власти, на 4 декември турски танков батальон е навлязъл в иракската провинция Найнава под предлог, че подготвя бойците от кюрдските народни отряди, воюващи срещу терористите. Министерството на външните работи и министерството на отбраната на Ирак нарекоха присъствието на турските военни „враждебно действие“, което не е било съгласувано с властите.

В неделя иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че властите в страната искат да запазят правото си да прибегнат към всякакви възможни мерки, включително да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН, ако турските войски не напуснат територията на Ирак до 48 часа. В понеделник той заяви, че Турция има 24 часа до внасянето на въпроса за разглеждане в СС на ООН.