Москва се разочарова от Съвета Русия–НАТО

Брюксел.  Руската страна остана разочарована от Съвета на Русия – НАТО. Това заяви представителят на Русия в НАТО Александър Грушко, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Разочаровани сме от резултатите на това заседание. Руската Федерация беше настроена за една двупосочна дискусия, на която да можем да представим нашите подходи за разрешаване на ситуацията в Украйна. Но още в самото начало на заседанието, генералният секретар на НАТО обяви, че Съветът на НАТО прие решение за временно прекратяване в определени направления на сътрудничество. Решението беше взето без да дочакат среща с нас“, каза Грушко. По думите му, този подход противоречи на всички основополагащи документи на СНР, Римска декларация, Лисабонския документ, „смисълът на които е – преди да се вземат каквито и да било решения, Русия и страните в НАТО трябва да обсъждат проблемите, да влизат в диалог и да стигат до обща позиция“.

„Заседанието е още едно доказателство на онова, че в НАТО съществуват двойни стандарти, а по отношение на Русия се проявяват стереотипите на “студената война“. Това е нещото, срещу което сме се изказвали много години, за да трансформираме структурата на отношенията Русия-НАТО не като един срещу 28, или като един плюс 28, а като една цялост от няколко държави, които заедно да използват платформата на СРН за излагане на своите национални възгледи“, посочи Александър Грушко. По думите му, заседанието се е превърнало в четене на национални заявления, и руската страна изразява съжаление, че  така и не се състоя един по-задълбочен диалогът.

„Бих искал да отбележа, че не може да ни изненада факта, че там е имало упорити опити за представяне на ситуацията като конфликт между Русия и Украйна, което не е така, а и не може да бъде така“, добави той.

„Санкциите не са нашето оръжие. Абсолютно очевидно е, че налагането на санкции всеки път води ситуацията в безизходна. Ето защо, всички онези, които заплашват със санкции, трябва да разбират, че рано или късно това ще се върне обратно като бумеранг, и под каква форма? Решения от този характер не укрепват готовността към развитие на сътрудничество, а обратното“, отбеляза още представителят на Русия в НАТО Александър Грушко.

Той подчерта, че “всички заплахи за сигурността, ако съществуват такива, са свързани изключително с катастрофалната вътрешна ситуация на Украйна, която до голяма степен е причинена от факта, че много западни страни всъщност оказаха  натиск върху общественото мнение в Украйна, изисквайки да се правят “правилните изводи.“

Ние виждаме само един начин за решаването на настоящите проблеми в Украйна, само чрез възстановяването на законността, а за база трябва да се използва споразумението от 21 февруари, което засвидетелстваха министрите на външните работи от три страни на НАТО. Това споразумение предвижда създаване на репрезентативно правителство, зачитащо интересите на всички политически сили и региони в страната, включително стартиране на конституционна реформа, а след това и президентски избори. Разбира се, конституционната реформа трябва да зачита интересите на всички малцинства и региони в страната. Именно в това ние виждаме изхода от тази сложна ситуация“, каза в заключение Александър Грушко.