Москва: Пълната забрана за ядрените оръжия-само ако към нея се включат всички държави

Русия смята за крайно непродуктивна идеята за незабавна забрана на ядрените оръжия. Това заяви директорът на департамента по неразпространение и контрол на оръжията към руското външно министерство Михаил Улянов по време на политическа дискусия в ООН.

„Ние се отнасяме с уважени към възгледите на тези, които се застъпват за отказ от ядреното оръжие. Самите ние споделяме благородната цел за създаване на свят без ядрени оръжия. Въпросът обаче се състои в това как да изградим пътя към тази цел, без при това да се подкопава стратегическата сигурност, без да се нарушава системата за сдържаност и противовес в международните отношения, без светът да изпада в хаос и опасна непредсказуемост, без да се заплашва целостта на режима на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО)и без да се задълбочава, дори и непреднамерено, липсата на единство по този чувствителен въпрос“, каза той.

Той също така заяви, че пълната забрана за ядрено оръжие би имала смисъл, само ако към нея се включат всички държави. „От чисто практическа гледна точка идеята за забрана на ядреното оръжие до голяма степен изглежда съмнителна. Тя би могла да има какъвто и да е било смисъл, само при готовност на всички ядрени държави да вземат участие, а такава готовност на тези страни няма“, допълни Улянов.
Източник:bgnes.com