Москва прехвърли Киев на предплата за газа

„Нафтогаз Украйна” трябва да внесе до 2 юни 1,66 милиарда долара предплата за доставката на руски газ през юни, заяви представителят на „Газпром” Сергей Куприянов. По думите му „Газпром” е представил на Украйна предварителна сметка за доставките през юни, основавайки се на обем на доставките от 114 милиона кубични метра в денонощие.
Така общо „Нафтогаз” трябва да внесе през юни 3,42 милиарда кубични метра руски газ. Цената на газа за Украйна е 485,5 долара за 1000 кубични метра.
Куприянов отбеляза също така, че непогасеният дълг на „Нафтогаз” за руски газ в момента възлиза на 3,508 милиарда долара. Ден преди това подобно изказване направи президентът на „Газпром” Алексей Милер на среща при премиера Дмитрий Медведев. Правителството на Русия има информация, че украинските партньори разполагат с пари за изплащането на руския газ, каза Медведев на работната среща с Милер и министъра на енергетиката Александър Новак. Киев вече получи парите от първия транш от кредитната линия на международния валутен фонд, уточни руският премиер.
„Газпром” ще спре доставките на газ за Украйна от 3 юни, ако Киев не уреди дотогава авансовата си сметка за този месец, както гласи новото правило за предварително заплащане на доставки.
ЕС, Русия и Украйна търсят дата и място за нова политическа среща, посветена на сигурността на доставките на руски газ през Украйна, предаде АФП. Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов посочи като силно вероятна датата 16 май в Атина.