Москва отвръща на антируските санкции на САЩ

Министерството на външните работи на Русия е подготвило асиметричен отговор на американските санкции

Москва е подготвила „серия от мерки“ като асиметричен отговор на антируските санкции на САЩ, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

„Политиката на санкции на САЩ по отношение на Русия продължава вече доста време. Използвахме този период, за да проведем определени проучвания и да подготвим поредица от действия, които могат да се прилагат именно в асиметричен режим“ – цитира РИА“ Новости“.

Миналата седмица Рябков заяви, че Москва може болезнено да отговори на санкциите и другите антируски действия на САЩ, в арсенала на Русия има ефективни симетрични и асиметрични мерки. Той също така съобщи, че санкциите наложени от САЩ срещу Русия са засегнали 281 юридически лица и 81 представители на различни клонове на властта.

Преди това, главата на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че нито една от страните на Европейския съюз не е предлагала налагането на санкции срещу Русия заради ситуацията в Сирия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер от своя страна изрази скептично отношение относно налагането на санкции срещу Русия заради ситуацията в Сирия.

На 16 октомври ръководителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кери заяви, че до няколко дни Вашингтон може да вземе решение за налагане на нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Сирия. Освен това, говорителят на президента на САЩ Джош Ърнест заяви, че Белият дом ще отговори на кибератаката на Русия, включително не е изключена възможността за въвеждане на финансови санкции.

На 13 октомври Financial Times съобщи, че Германия, Великобритания, Франция, както и редица други европейски страни проучват възможността за налагане на санкции на не повече от 12 руснаци заради ситуацията в сирийския град Алепо.

Превод: NBOX.BG