Москва отбелязва 70 години от рождението на Олег Янковски

В Москва бе открита изложба в чест на юбилея на актьора Олег Янковски, пише otr-online.ru. В къща-музей „Шчепкин” са представени различни етапи от творчеството и живота на кумира на милиони хора – снимки, костюми, филми с негово участие, многобройни статии.

Изложбата преминава под девиза „Усмихвайте се, господа, усмихвайте се!” – думи, произнесени от барон Мюнхаузен, в чийто образ се превъплъти актьорът през 1979 г.

Съветският и руски театрален и киноактьор Олег Янковски е роден на 23 февруари 1944 г. в Джезказган (Казахстан). Баща му – офицер от лейб-гвардията на Семьоновския полк бил репресиран, а семейството изпратено в Казахстан. Опасявайки се от арест, майката на актьора изгорила всички снимки и документи, свидетелстващи за дворянските корени на Янковски. Семейството живеело тежко – майката сама издържала трите си деца и майка си.По-големият брат станал актьор в Джезказган, а после се преместил в Руския театър в Минск. Там той взел със себе си 14-годишния Олег, чийто дебют се състоял на сцената на този театър. После Олег завършил театрално училище в гр. Саратов. Веднъж, когато театърът гастролирал в гр. Лвов, в ресторанта Олег бил видян от Владимир Басов, режисьор на бъдещия филм „Щит и меч”. Така Янковски получил ролята на Хенрих Шварцкопф, благодарение на която станал изключително популярен.

Сред театралните му роли особено ярки са тези в спектаклите „Идиот” по Достоевски, „Оптимистична трагедия” на Вишневски, „Чайка” на Чехов и др.

Сред по-известните филми с негово участие са „Огледало” и „Носталгия” на Тарковски, „Полети насън и наяве” на Балаян, „Обикновено чудо” и „Барон Мюнхаузен” на М. Захаров, „Доктор Живаго”, „Анна Каренина” и др.

Олег Янковски умира на 20 май 2009 г. в Москва след тежко заболяване.На погребението му се стичат хиляди хора, за да се простят с него.

По материали на otr-online.ru и calend.ru