Москва отбеляза 75 г. от парада на Червения площад

Москва отбеляза с тържествено шествие годишнината от парада на Червения площад на 7 ноември 1941 година, съобщава Интерфакс

Хиляди войници маршируваха на Червения площад във връзка с историческия военен парад, който се проведе преди войниците да отидат на бойното поле в защита на родината през Втората световна война.

На парада участваха исторически бойни машини, включително съветска реактивна система за залпов огън „Катюша“, танкове Т-34, Т-38, Т-37 и Т-60, противотанкови оръжия ЗИС-2 и ЗИС-3 и други.

Парадът беше открит от войници, които маршируваха със знамената на полковете, защитили руската столица преди 75 години.

Кметът на Москва Сергей Собянин по-късно поздрави ветераните и московчани.

„Продължи повече от час, но не може да се сравни с влиянието върху морала на народа ни, това беше победа без нито един изстрел. За значимостта си – парадът е равен на големи военни операции“, каза Собянин.

Парадът даде увереност, че врагът ще бъде съкрушен, добави той.

„Това беше голяма морална победа, която положи основите на победата над германците в Москва и Сталинград, при Курската дъга и други битки“, поясни кметът.

Повече от 5 хиляди войници, облечени в униформи от 40-те години на XX век, маршируваха в центъра на Москва.

За 14-ти път се проведе парадът в Москва, с който се навършва 75 г.

На легендарния парад през 1941 година, продължил около час, участват 28 500 войници. Много от тях отиват директно на фронта за защита на Москва.