Москва обезпокоена от тежката хуманитарна ситуация в Донбас

В югоизточната част на Украйна се разраства сложна хуманитарна ситуация, а главно в Донецк и Луганск. Това се обсъждаше вчера на съвещанието, проведено от руския президент Владимир Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност на РФ, съобщи ТАСС, позовавайки се на прес-секретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Проведе се подробно обсъждане на ситуацията в Югоизточна Украйна в контекст с последните усилия за урегулирането й” отбеляза той.

„Участниците в съвещанието изразиха тревога във връзка с продължаващото извънредно напрежение заради хуманитарната ситуация в Луганска и Донецка области”, подчерта Песков.

В края на ноември ООН публикува доклад, в който съобщи, че в резултат на конфликта в източната част на Украйна от средата на април през тази година са загинали 4317 души, а ранените са 9921. Броят на вътрешни мигранти също се е увеличил от 275 489 души на  466 829 хиляди.

В края на ноември управлението на ООН по координиране на хуманитарните въпроси съобщи, че в зоната на военните действия в Източна Украйна остават около 5,2 милиона. В зоната на конфликта са  закрити най-малко 20 т.н. „градообразуващи предприятия”, което ще повлияе негативно на възстановяването на региона и завръщането на бежанците в него.

По решение на ръководството на Русия за югоизточната част на Украйна периодично се доставят хуманитарни помощи. Последно, на 12 декември, 9-ти хуманитарен конвой достави в Донецк и Луганск поредни хуманитарни помощи за мирното население.

 

.