Москва няма да обсъжда с Киев ситуацията в Донбас без представители на Новорусия

Руското външно министерство заяви пред Киев необходимостта на първо място, от създаването на диалог с югоизточните региони на Украйна. По този начин ведомството реагира на инициативата на украинския премиер Арсений Яценюк да проведе преговори с Русия по повод ситуацията в Донбас, предаде РИА Новости.

„Най-важното – това са преговорите между Киев и регионите, а не опитът да се скрият зад екрана на форматите, които не водят до резултати”, поясни заместник външният министър на Русия Григорий Карасин.

По-рано във вторник украинският премиер Арсений Яценюк предложи на Москва на неутрална територия да обсъдят ситуацията в югоизточната част на Украйна. Това Яценюк предложи след среща с норвежкия си колега Ерна Солберг, като заяви, че съдбата на Донбас се намира в ръцете на руския президент Владимир Путин.

В отговор Карасин отбеляза, че „Русия е готова да участва във всички преговори, но в присъствието на представители на Югоизточна Украйна”.

„В югоизточната част на Украйна има хора, на които населението се доверява. С тях трябва да се постигне диалог, а не да се сменят единствено форматите за преговори за непродуктивна идея”, отбеляза дипломатът.

„Русия държи и винаги е държала, диалогът да бъде отговорен. Това, което се случва в момента в югоизточната част на Украйна е социално-икономическо задушаване и унижение, но не и формат на пълноценни преговори”, подчерта Карасин.