Москва няма да изостави Асад

Коментар от Алли Абделла Алахмад, политически съветник на министъра на информацията на Сирия.

Сирия внимателно следеше изказванията на държавните глави на форума на ООН. Но също така очакваше и конструктивни предложения. Такива обаче бяха дадени само от руския президент Владимир Путин. Привидно САЩ уж са готови да работят с Русия за спиране на войната в Сирия, но US президентът Барак Обама заяви, че няма да подкрепи режима на нашия легитимен президент Башар Ал-Асад. А това изключва достигането на някакъв консенсус. „Армията на Асад храбро се бори с терористите“, каза Путин и това е самата истина.

Изключително добре се прие призивът му за широка коалиция срещу „Ислямска държава“, но преди това светът трябва да проумее и да вникне в дълбокия смисъл на думите му пред Генералната асамблея на ООН, „че ще е голяма грешка да не се подпомага армията на сирийския президент Башар Ал-Асад, защото това е единствената сила, която действително се бори с ИД“. Сирия умее да си подбира приятелите също както и Русия. Сирия никога няма да обърне гръб на Русия, както това направиха някои държави, и респективно Русия никога няма да изостави Сирия. Путин бе напълно прав и в становището си за бежанската вълна. Само спиране на конфликта ще спре бежанците към Европа.

Нима Европа не го осъзнава! Напротив, не иска да го осъзнае. Да, Русия изпрати военна помощ на правителството ни, но това е само за подкрепа и респект. Путин категорично изключи участие на руски войски в сухопътна операция срещу „Ислямска държава“. САЩ обаче са непреклонни и отново разкритикуваха Кремъл пред Общото събрание на ООН. Защо? Защо трябва да се напада истината. Светът трябва да разбере, че Русия ни е приятел, защото задълбочено разбира същността на конфликта.

При това Путин подчерта, че не иска да нарушава международните правила, и това му прави чест. Действията на държави в заобикаляне на резолюции на ООН са незаконни, предупреди той. Като призовава целият свят да спазва международните правила на ООН и да се върнат към истинската, оригинална формула на организацията. Това говори за изключителен респект от негова страна към всички страни участнички и към самата организация, която, както знаете, е създадена в Ялта, Русия. Убеден съм, че много държави също осъзнават, че без Башар и подкрепа на легитимното правителство и армията на Сирия не може да се постигне победа над терористите.

„Ислямска държава“ всъщност са шепа събрани наемници от 80 страни. Според мен думите на Путин ще накарат много страни да преосмислят политиката си. Стига сте се заблуждавали, че с някакви произволни удари от въздуха ще се унищожи „Ислямска държава“ и пипалата й, които дават метастази вече и в Европа. Истината е, че реално с джихадистите воюват само сирийската армия и кюрдските опълченци. Мюсюлманските държави трябва да осъзнаят каква гавра с исляма е това, което показват на света главорезите от ИД.

Източна Европа беше приятел на Сирия, а България заемаше едно от водещите места в това отношение. Много български специалисти работеха в сирийските заводи и в нашите болници. Да не забравяме колко сирийски кадри са обучени в българските университети. Ние винаги сме се отнасяли с най-топли чувства към българите. Затова всички заедно трябва да се борим против чумата на XXI век, наречена тероризъм. Мислете за децата ни – те трябва да живеят спокойно и в мир.

Записа Оля Ал-Ахмед, „Стандарт“.