Москва: новите санкции на САЩ са примитивен опит за мъст

Москва разглежда новия пакет на санкции от страна на САЩ, като „примитивен опит за отмъщение за онова, че събитията в Украйна не се развиват по сценарий на Вашингтон“, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на МВнР на Русия.

„Възмутителният и необоснованият стремеж да бъде вменена вината за случващото се в Украйна на Русия, за гражданската война и стотиците жертви, само свидетелства провалената стратегия на САЩ и техните киевски клиенти в насилственото потушаване на народното недоволство в югоизточна Украйна. Вместо да вразумят украинското правителство, което използва военна авиация срещу мирно население на Донбас, Луганска област, а също тежка артилерия и бронетехника, Белият дом фактически подстрекава Киев към кръвопролитията. При това, цинично се опитва да прехвърли отговорността за тези действия върху Русия. Изопачавайки фактите, САЩ отново размахват санкционната бухалка“, се посочва с съобщението на руското външно министерство.

МВнР на РФ напомни, че в Москва неведнъж се е говорило, че с Русия е безполезно да се разговаря на езика на санкциите, колкото и да са големи те, че такъв подход няма да доведе до нищо добро. „Това важи и за посегателствата върху активите на руските компании. Онези, които са повярвали в собствената си изключителност и в правото да диктуват волята си на целия свят, неизбежно ги очаква голямо разочарование“.

От министерството също така напомниха, че санкциите, както е известно, са инструмент двустранен. „В резултат на всякакви ограничения на икономическо и финансово сътрудничество, самите деловите кръгове на САЩ ще останат със загуби, за които ще се наложи да плащат по сметките на Белия дом. Също така, поведението на администрацията на Барак Обама, разбира се, ще повлияе на възможностите на нашите взаимни отношения в много други отношения“, категорично е руското ведомство.

„Ако Вашингтон има намерение да съсипе руско-американските отношения, то това ще лежи на съвестта му. Ние бяхме и оставаме отворени към конструктивното сътрудничество с всички държави, в това число и САЩ, но на принципа на равноправието, на не намесването във вътрешните работи и взаимното реално зачитане на интересите. Ние нямаме намерение да търпим шантаж и манипулацие, следователно си запазваме правото на отговор“, подчертаха в заключение от МВнР на Русия.