Москва: Не виждаме адекватна реакция от българска страна на оскверняването на паметниците

Паметниците от Втората световна война, посветени на освобождаването на Европа, света и в частност България, от фашизма и нацизма все по-често биват осквернявани, а в същото време не виждаме адекватен отговор. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от БГНЕС, в отговор на въпрос във връзка с позиция на българската дипломация, че се предприемат мерки за наказване на виновниците за оскверняването на паметници.

„Виждаме какво става с паметниците, посветени на героите от Втората световна война, освободили Европа, света като цяло и в частност България от фашизма и нацизма. За съжаление те все по-често биват осквернявани и нападани от страна на вандали. Въпреки това ние не виждаме адекватна реакция“, заяви Захарова.

Тя също така посочи, че според Москва по отношение на тези паметници се проявява все повече агресивно отношение от хора, които действат извън историческия контекст, противно на резултатите от Нюрнбергския процес и „без съответната реакция на държавно равнище“.

Според говорителката на руското външно министерство дискусията около оскверняването на паметници показва, че се правят опити разговорът да се отдалечи от фактологията и реалната оценка на ситуацията с паметниците.