Москва към Вашингтон: необходимо е да се осигурят безопасни коридори за хуманитарните помощи за Новорусия

Министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу обсъди ситуацията в Украйна в телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, предаде РИА Новости.

В разговора с Хейгъл, Шойгу подчерта, че има спешна нужда от незабавно прекратява на огъня и подсигуряване на безопасни коридори за хуманитарните помощи, както и евакуацията на мирното население от зоната на военни действия.

Главата на руското военно ведомство изрази тревога относно усилването на военната активност на САЩ и НАТО в близост до руските граници.

Министърът на отбраната на Русия предостави подробен анализ на действията на украинските войски в зоната на конфликта и обяви за недопустимо използването от правителствените войски на бойна авиация, в това число тежка и реактивна, а също артилерия и ракетно оръжие срещу мирното население и гражданската инфраструктура на региона.

Създалата се ситуация в зоната на конфликта бе характеризирана от Шойгу, като «хуманитарна катастрофа».

Също така, той насочи вниманието на Хейгъл върху предприетите усилия по доставянето на хуманитарната помощ в източните райони на Украйна и на проблемите с преминаването на хуманитарния конвой.

В резултат на проведения разговор, двете страни се договориха да продължат контактите, съобщиха от Министерството на отбраната на РФ.